a lélek karbantartása

2018.07.08. 14:00

Miért fontos a mentálhigiéné?

Definíció szerint a mentálhigiéné minden olyan tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. De hogyan lehet elérni ezt, illetve mivel foglalkozik egy mentálhigiénés szakember?

duol.hu

„Ép testben ép lélek” – tartja a mondás. Mindannyian tudunk olyan dogmákról, amelyekkel a „testi egészség” elérhető. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy milyen szükségletei vannak a lelkünknek, illetve arról, hogyan tartsuk karban azt. Éppen ezért kerestem fel Bájicsné Adamasky Szilviát, aki a dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda mentálhigiéniés segítő szakembere.

Az alapok

Mivel foglalkozik egy mentálhigiénés szakember?

A mi munkánk a pszichológia prevenció körébe tartozik. Olyan belső folyamatokra fókuszál, amelyek élethelyzeti zökkenők esetén pozitív életérzés kialakulását és megtartását segítik.

Maga a mentálhigiénia a lelki egészségvédelem, azaz a testi-lelki, szellemi és szociális jólét állapota. A mentálhigiénia azoknak a folyamatoknak az összessége, amely az egyén személyiségét és közösségi kapcsolatát erősebbé, fejlettebbé teszi.

A lelki egészség alapvető fontosságú, hiszen ezek a problémák kihatással lehetnek a fizikai állapotunkra is.

A segítő beszélgetés a mentálhigiénés szakember munkájának alapja fotó: duol.hu

Miért fontos ennek az ideális állapotnak a megszerzése, illetve fenntartása?

Elsődleges szempont hogy megelőzzük a lelki rendellenességek kialakulását, és javítsuk az egyén beilleszkedését a szűkebb, valamint a tágabb környezetbe. Továbbá fontos az, hogy képessé váljon a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására, és a meglévők megtartására.

Az ember lelki problémái megelőzhetőek, illetve mérsékelhetőek.

„Segítő beszélgetés”

Mi történik akkor ha ez a fajta egészség nincsen meg? Hogyan lehet az egyénen segíteni?

A mentálhigiéné szakemberek használnak különféle pszichológiai módszereket. Ugyanis a lelkünk bizonyos értelemben olyan mint a testünk, ha nem megfelelően kezeljük a törött csontot, akkor az rosszul forr össze, nyomot hagy és maradandó károsodáshoz vezet.

Ugyanez igaz a lelkünkre is. Bizonyos élethelyzetek, pontosabban ezeknek a kezelése, vagy rosszul kezelése maradandó lelki sebeket okozhat.

A mentálhigiéné szakember pontosan ezeken az élethelyzeteken segít átjutni, mégpedig beszélgetésekkel.

Beszélgetésekkel?

Pontosan. Ezek úgynevezett „segítő beszélgetések” az éles stressz állomásain segít átjutni. Ezek támogatják a klienst, hogy objektíven lássa magát, és hogy képes legyen befogadni a környezetétől érkező pozitív visszajelzést.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen beszélgetést?

A kiindulási alap mindig az aktuális kliens gondjaiból, nehézségeiből indul ki. Az a cél, hogy az egyén a saját problémáinak megoldására képessé váljon. Mindezt lehetőleg úgy, hogy a saját erőforrásait kihasználja.

A segítő beszélgetéseket kihasználva kialakítjuk közösen a megfelelő megoldási stratégiát a problémák teljes megismerésére és megoldására.

Ezek általában 40-50 percből állnak, és szigorúan személyes jellegűek. Megérkezik a kliens, ilyenkor egyfajta „íratlan szerződést” kötünk arról, hogy ami elhangzik, az szigorúan négyszemközt marad. Meg szoktuk beszélni azt is, hogy az egyén hány alkalommal szeretne részt venni egy-egy ilyen segítő beszélgetésen. Van akinek elég egy-két-három alkalom, jól érzi magát, meg tudta oldani a problémáit.

De minden egyes kliensnél felajánljuk azt, hogyha szükségét érzi bármikor jöjjön el. Jelentkezzen akkor is ha csak egy kis probléma van.

A segítő beszélgetés a mentálhigiénés szakember munkájának alapja fotó: duol.hu

Milyen problémákkal, gondokkal fordulnak Önhöz az emberek?

Mindent egybevéve – kortól és nemtől függetlenül – önértékelési, önbizalmi problémákkal fordulnak hozzám. Emellett a problémás párkapcsolat, a munkahelyi konfliktusok, a gyász és a veszteség feldolgozása szokta megoldhatatlan helyzet elé állítani a klienseket.

Olyanok is hozzám szoktak fordulni a problémáikkal, akiknek nincs kivel megbeszélniük a gondjaikat, illetve nem akarják ismerőseiket, rokonaikat terhelni.

„Ép testben ép lélek”

Mit okoz a lelki egészség hiánya?

Az állandó stresszes életvitel, illetve a stressz nem megfelelő kezelése, testi-lelki tüneteket okozhat. A lelki terheltség jeleként érzelmi labilitás ingerlékenység, türelmetlenség, agresszivitás, illetve kialvatlanság alakulhat ki. Ezek a tünetek akadályozhatják az egyén mind fizikai, mind szellemi tartalékainak mozgósítását.

Ez az a pont egyébként ahol már az emberek is szakemberhez szoktak fordulni. Ugyanis, ha ezt nem teszik, és a problémát sem tudják megoldani önerőből, akár még a szív-és érrendszeri panaszok is megjelenhetnek.

„Kaphatóak” erre egyébként az emberek? Hiszen ez mégiscsak egy nagyon bensőséges, bizalmi helyzet, amikor valakivel a legbenső félelmeinket osztjuk meg.

Sok más mellett, még ez is gyerekcipőben jár Magyarországon. Az hogy valaki mentálhigiénés szakemberhez, pszichológushoz vagy pszichiáterhez jár, még nem igazán elterjedt, de egyre jobban nő az igény. Tapasztalataim szerint, akik eljönnek, ők akarják a gyógyulást, illetve szeretnének javulást elérni, így velük rendkívül jó együtt dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában