a felhők miatt

2018.07.30. 13:00

Láthatatlan volt Dunaújvárosban a pénteki holdfogyatkozás

A ritkán földközelbe kerülő Mars bolygóból sem láthattunk semmit ez alkalommal.

Pekarek János

A környéken semmit nem lehetett látni a felhők miatt abból a holdfogyatkozásból, ami csak egyszer adódhatott volna az életünkben.

Nem volt szerencsénk: pénteken este befelhősödött az ég, helyenként és időnként az eső is esett, így Dunaújvárosban és környékén semmit sem lehetett látni a nagyon várt, lapunk által is beharangozott péntek esti-éjszakai holdfogyatkozásból. Amit még a Mars bolygó földközeli látványa is színesíthetett volna…

A teljes holdfogyatkozásra várnak csillagászok a Luzerni-tó partján – ők szerencsések voltak.Fotó: MTI/EPA

Cseppet sem vigasztalja az égi események szerelmeseit, hogy ezzel a legtöbb magyar település lakói így voltak: Magyarország felett csak kivételes helyeken és ott is csak percekre szakadozott fel a felhőzet, így a legszerencsésebb honfitársaink is legfeljebb csak részleteket láthattak saját szemükkel vagy csillagászati felszerelésükkel a nevezetes eseményből.

Mi is hiába készültünk: felvettük a kapcsolatot dr. Zseli József nagyvenyimi orvossal és amatőr csillagásszal, aki már számos gyönyörű égi fotóval örvendeztetett meg minket.

Ezúttal is örömmel vállalkozott arra, hogy a duol.hu olvasóit elkápráztassa a holdfogyatkozás és a Mars képeivel – ám az időjárás rajta és az ő műszerein is kifogott.

A teljes holdfogyatkozás fázisai Kuvaitváros fölött a 2018. július 28-ra virradó éjszaka. Ez az évszázad leghosszabb, 103 perces holdfogyatkozása volt Fotó: MTI/EPA

Pedig… Ez volt (lett volna) az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása, amelyet hazánkból is látni lehetett – elméletileg. Ráadásul úgynevezett vérhold volt: az elvörösödő holdkorong napnyugtától késő éjszakáig fokozatosan elvörösödött, és a Föld árnyéka előbb részben, majd teljes egészében eltakarta.

Mindeközben a Mars sokkal közelebb járt a Földhöz, mint tizenöt éve bármikor: „mindössze” 57,6 millió kilométerre. Legutóbb 2003-ban volt még ennél is közelebb, 56 millió kilométerre.

A holdfogyatkozás az ország középső részén éppen holdkeltekor, 20 óra 24 perckor kezdődött, a teljes fogyatkozás kezdete 9 óra 30 perc volt, a holdfogyatkozás vége egy óra harminc perc: attól kezdve újra teljes fényével világított a telihold. Úgyhogy mi is Európa más részein készült fényképekkel tudjuk csak megmutatni a látványt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában