NEM HELYES!

2018.07.30. 14:00

Káros füstfelhők a játszótereken

A tapasztalatok szerint egyre több cigarettacsikket dobnak az emberek – a kuka mellé.

STR

Fotó: pixabay

Egyre több cigarettacsikket hajítanak el az emberek, és még mindig rendszeresen dohányoznak a felnőttek a játszótereknél, fittyet hányva az írott és íratlan szabályokra. Érdekli ezeket a felnőtteket a gyerekek egészsége?

Végre elmondhatjuk, hogy többéves hagyománya van Magyarországon is a nemdohányzók védelmének. A közterületeken, munkahelyeken és a vendéglátóhelyek java részében szigorú szabályok szerint lehet csak rágyújtani, ám még mindig akadnak helyek, ahol fittyet hánynak az írott és íratlan szabályokra egyaránt.

A dohányzóknak illene legalább a gyermekek egészségét figyelembe venni Fotó: pixabay

A játszóterek ilyen érzékeny „gócpontok”, amelyeket akkor is illik és kötelező elkerülni cigarettával a kézben, ha konkrétan nincs kitéve a tiltó tábla.

Mégis egyes, játszótér mentén cigarettázók olyan lazán veszik semmibe a gyerekeket és úgy általában a másik embert, hogy az már vérlázító. Persze messzire vezet ez, mert aki játszótéren, annak szélén szívja a cigarettát, azt nyilvánvalóan sem a saját, sem a mások gyerekének egészsége nem érdekli. És akkor még az eldobott csikkekről nem is beszéltünk, amik hemzsegnek a földön és szívódik be méregtartalmuk a földbe – nem csak a játszótereknél.

És noha úton-útfélen látjuk, ahogy füstölög az emberek kezében a rudacska, azért a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mégiscsak a nemdohányzók vannak többségben. Ergo a többség szívja a kisebbség szokásának rákkeltő végtermékét. A statisztika azt saccolja, hogy a felnőtt magyar lakosság több mint negyede dohányzik: a nőknek valamivel több mint ötöde, a férfiaknak a harmada.

A SZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN

A nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseinek értelmében tilos a dohányzás közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, tömegközlekedési eszközökön, aluljárókban, játszótereken, vasútállomásokon, autóbusz-állomásokon, buszmegállókban, illetve ezek 5 méteres körzetén belül. • Az általános rendelkezéseken túl a helyi önkormányzatok önkormányzati rendeletben további korlátozásokat vezethetnek be, illetve kijelölhetnek nemdohányzó közterületeket. • A rendelkezések betartását a járási hivatalok munkatársai ellenőrzik. Rajtuk kívül a dohányzási tilalmakat megszegőkkel szemben, az önkormányzati rendeletben foglaltakra figyelemmel felléphetnek a közterület-felügyelők is. • Azt, aki tömegközlekedési eszközön sérti meg a dohányzási tilalmat, a gépjárművezető, illetve a jegyellenőr felszólítja a jogsértés megszüntetésére, illetve le is szállíthatja a jogsértő utast. • Ugyanezek a szabályok, korlátozások érvényesek az elektronikus cigarettára is. • A tiltott helyen való dohányzás büntetése lehet helyszíni bírság, amelynek összege 30 ezer forintig terjedhet, illetve egészségvédelmi bírság, aminek összege 20–50 ezer forint.

Körbenéztünk a városban, tettünk egy kört, amit csikktúrának neveztünk el, és azt tapasztaltuk, hogy a belvárosban is előfordulnak gócpontok, de a város peremrészei jellemzően a legcsikkesebbek. A tapasztalat sajnos még mindig az, hogy a dohányzók zöme nem ballag el a kézi szemetesig – pedig a belvárosban nagyon sok olyan van, amelynek csikkgyűjtő van a tetején – hanem egyszerűen elpöcköli vagy éppen eltapossa a csikket.

A tapasztalat az, hogy nagyon sok a szemeteseken kívül eldobott cigarettacsikk. További jellemző jelenség, hogy a nagy csikktartó tálcás szemeteseink körül is elég sok az eldobott cigaretta, a tálca viszont sokszor üres. Megfigyeltük azt is, hogy a lámpás kereszteződések zebrái előtt is vannak eldobált hulladékok a földön, ezek között is meghatározóan sok a fehér, sárga, vagy már elszürkült cigimaradvány. A rendezvények közbeni takarításnak is fontos részét képezi a csikkezés, a szemetesek ürítése mellett. Egy-egy koncerten, városháza téri nagyrendezvényen a dohányosok többsége legalább kétszer-háromszor rágyújt, és sajnos itt is elmondható, hogy a földre pattintja a maradék szálat, nehezére esik elballagni a közeli szemetesig. Ez a mozdulat természetes számára – a cigarettázók többsége nem is érzi kellemetlenül magát, attól, hogy szemetel és környezetet károsít a csikkekkel. A közterületi hulladéknak jelentős részét teszik ki a cigarettacsikkek, természetesen ezt külön meghatározni nehéz lenne, de biztos, hogy évente több tíz köbméterre tehető a begyűjtött csikkek mennyisége városi szinten. Elképesztő mennyiség – amelynek elszívott része pedig időzített bombaként ott ketyeg az emberek tüdejében. A passzív dohányzásnak kitett gyerekekében is, akik viszont biztosan nem kértek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában