Nagy lehet a sérülés veszélye

2018.06.05. 09:30

Fontos a fokozatosság és a szakszerűség a súlyzós edzések során

Az edzőtermekben gyakori látvány, ahogy férfiak, de akár nők is a tükör előtt állva, verítékező homlokkal, nagyokat fújtatva különböző méretű súlyokat emelgetnek. Mikor, hogyan érdemes elkezdeni ezt a fajta edzést, és milyen hatás várható?

Borsányi Bea

A hölgyeknek nem kell attól félniük, hogy túlságosan izmosak lesznek

Fotó: Shutterstock

Erről kérdezte az Életmódi Varga Balázs személyi edzőt, aki mindjárt az elején fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a súlyzós edzések a nőkre nézve ugyanolyan jó hatással vannak, mint a férfiakra, és nem kell attól félni, hogy túl izmosak lesznek. A női hormonrendszer vigyáz arra, hogy ez ne következzen be. A másik, amire rögtön felhívta a figyelmet az edző, hogy 16-18 éves kor alatt csak nagy odafigyeléssel, óvatosan és lehetőség szerint tapasztalt szakember felügyelete mellett folyjon a munka. Ez igaz azokra a felnőttekre is, akik kezdők a súlyzós edzések terén. Ennek egyszerű és logikus magyarázata, hogy egy szabálytalanul végzett súlyzós gyakorlat könnyen okozhat sérülést.

– Általánosságban elmondható, hogy az említett korhatár figyelembevételével nemtől és testalkattól függetlenül bárki elkezdheti a súlyzókkal való gyakorlást, és fogyókúrázóknak is bátran ajánlható. A súlyzós edzések által felépített izomzat jótékony hatással lesz a későbbiekben a zsírégetésre, mivel az izomzat egyre több energiát használ, vagyis az edzések során mind nagyobb energiaigényt kell kielégítenie a szervezetnek. Ez pedig a zsírraktárból történik. Magyarán, az izomzat a zsír „kemencéje”, és minél nagyobb az izomtömeg, annál nagyobb kemencét építünk, ami pedig egyre több zsírt éget el – mondta Varga Balázs.

Természetesen idősebb korban is lehet kisebb súlyokkal edzéseket végezni, aminek igen pozitív hatása van. Nyilván 60 év felett nem az izmok építése a cél.

A hölgyeknek nem kell attól félniük, hogy túlságosan izmosak lesznek
Fotó: Shutterstock

Azt viszont kevesen tudják, hogy jelentősen csökkenthetők a reumás tünetek, sőt a csontritkulás kialakulásának esélye is, mert az izmok – amelyek a csontokra tapadnak és körbeveszik az ízületeket – dolgoztatása javítja a csont körüli vérkeringést. Ennek pedig mindenképpen jótékony hatása van.

Ameddig tehát úgy érzik, biztonságosan és nagyobb megerőltetés nélkül el tudják végezni a súlyzós gyakorlatokat, nyugodtan csinálják őket! Na de mekkora súlyokkal érdemes dolgozni?

– Erre a kérdésre nem lehet általánosságban válaszolni, mert ez részben gyakorlatfüggő, részben pedig az edzést végző személy egyéb adottságai határozzák meg. Az biztos, hogy hirtelen nagy súllyal nem lehet elkezdeni az edzéseket, mert azon túl, hogy sérülést okozhatnak, a kívánt hatást sem érik el. Az edzőteremben mindenképpen kérjenek szakszerű segítséget.

Végül pedig adjanak maguknak időt, és ne felejtsék, a cél elérését nem csak az edzőtermi gyakorlások során kell szem előtt tartani. Fontos, hogy eleget pihenjenek – ajánlott például este 10 óra körül aludni térni – és megfelelően táplálkozzanak, vagyis korukkal és egyéb testi adottságaikkal összhangban naponta ötször étkezzenek.

Csak így várható a kívánt hatás elérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában