tippek, trükkök

2018.05.12. 11:30

Itthon is a 30 faktor ajánlott! – A bőrgyógyász tanácsa napégés ellen

Természetes napfény vagy szolárium? Bár a cél mindkét esetben az istenekéhez hasonlatos bőrszín megszerzése, a módszer korántsem mindegy.

Morva Dávid

Agrd, 2014. jlius 18. Doma Viktria brgygysz szakorvos egy pciens anyajegyt vizsglja az agrdi Napsugr strandon ll szrkamionban, a nyri egszsgtborok nyitesemnyeknt meghirdetett szrvizsglaton 2014. jlius 18-n. MTI Fot: Mth Zoltn

Fotó: Máthé Zoltán

A nyári nagy pihenések alatt -vagy éppen a nagy pihenések előtt- a tökéletes fizikum mellett, sokan a megfelelő bőrszínárnyalat megszerzésén fáradoznak. Nem árt azonban odafigyelni, hiszen a túlzásba vitt napozás éppen annyira lehet káros, mint a szolárium. Tényleg szolárium vagy természetes fény?

Dr. Szarka Bernadett a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház bőrgyógyásza erre a kérdésre is választ ad.

Kerüljük a szoláriumot

- Mi szakemberek azt szoktuk javasolni, hogy szoláriumba lehetőség szerint télen se menjenek az emberek. Sőt! Ha egy mód van rá egész évben kerüljük. Ugyanis a bőrbetegségeket tekintve a leginkább veszélyeztetett csoportba beletartoznak akik szoláriumba jártak, járnak. Az ezek által kibocsátott UV-A fény fokozza a pigmenttermelést, ha ezután még napozni is megyünk az csak ráadás. Kijelenthető, hogy az a tévképzet kifejezetten káros, hogy nyár előtt még szoláriumba is megyek hogy le ne égjek.

Ezzel kapcsolatban közösségi oldalunkon megkérdeztük olvasóinkat, ők a természetes barnulást, vagy a szoláriumot preferálják? A válaszadók valamivel több mint egyharmada él a szolárium adta lehetőséggel, míg csaknem kétharmaduk inkább a napozást választja.

Azonban a napozás sem teljesen veszélytelen. Ennek káros hatásai között lehetnek, korai illetve későiek egyaránt. Ilyen úgynevezett korai hatás a napégés, amikor a bőr rákvörösre ég, fáj, majd le is hámlik.

A késői következmény az lehet különböző festékes anyajegyek formájában, szeplők formájában illetve nem festéksejtes bőr rák formájában jelenhet meg. Ennek egyik végzetes következménye lehet a melanóma azaz a festéksejtes bőrdaganat.

Mire figyeljünk?

- A fényen való tartózkodással kapcsolatban el szoktuk mondani, hogy délelőtt 11 óráig, délután pedig 3 óra után javallott a napozás. Fontos elmondani, hogy ha a nyári melegben napozni támad kedvünk az előbb említett időintervallumon kívül, bőrünket akkor is védeni kell.

Ez a védelem kezdődhet fizikálisan is. Ez azt jelenti, hogy sapkát, kalapot illetve napszemüveget vagy aki tényleg nagyon érzékeny bőrrel rendelkezik, annál akár fehér póló viselését is jelentheti.

A gyerekeket és a csecsemőket nagyon fiatalon el kell kezdeni ehhez hozzászoktatni. Náluk kiemelten fontos, hogy árnyékos helyen legyenek a csecsemők mindenképpen, a fiatalok, pedig 5 éves korig mindenképpen.

Ami minden korosztálynál fontos, hogy magas fényvédő faktorú krémeket használjunk. Ma már Magyarországon is minimum 30 faktorú fényvédő krém ajánlott, vagy ennél magasabb. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom elmondani, hogy ne kozmetikai cégek termékeit vegyük meg, hanem ez esetben válasszuk inkább a gyógyszertárban kapható termékeket.

Fontos az évenkénti bőrgyógyászati szűrés Fotó: illusztráció

A szakember végezetül elmondta, fontos évente jelenjünk meg bőrgyógyászati szűrésen. Ezt elsősorban a nyári időszakot követően szokták javasolni. Ha azonban bármilyen elváltozást vesznek észre akkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában