oda kell figyelni

2018.05.06. 16:00

Az elhízás népbetegség, a fiatalabb generációkat sem kíméli a túlsúly

Egy 2018. április 17–22. között elvégzett online kutatás szerint a tizennégy éven aluli gyermekek zöme súlyfelesleggel küzd. A felmérésben 1579, tizennégy év alatti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg a sporthoz és az egészséges életmódhoz kapcsolódó véleményéről és tapasztalatairól.

Tóth Alexandra

A Regio Játék friss kutatásában megkérdezettek 60 százaléka véli jellemzőnek, hogy az érintett korosztály tagjai túlsúlyosak. Legfőbb okait sorrendben a mozgásszegény életmódban, a helytelen táplálkozásban és a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásában jelölték meg a szülők. A megkérdezettek azt mondják, igyekeznek példát mutatni a csemetéknek, valamint a mozgásra és az egészséges táplálkozásra sarkallni őket, az adatok azonban elszomorítóak – félő, hogy az igyekezet nem jár mindig sikerrel.

Ülnek a gépek előtt és esznek

A technológia erősen befolyásolja mindennapjainkat, többet ülünk az iskolában, a munkahelyünkön, a tömegközlekedési eszközökön, mint valaha, majd ha elvégeztük kötelességeinket, hazamegyünk, és más céllal, más motivációval, de folytatjuk a képernyő előtti tevékenységünket. Otthon persze sorozatnézés közben lecsúszik egy kis nasi, de a számítógépes játékokat sem lehetne éjszakákig űzni energiaitalok és ropogtatnivalók nélkül. Ez a magatartás szippantotta be az ifjúságot, sőt, leginkább a gyerekekre, kamaszokra jellemző, hogy képesek órákat tölteni egy helyben, és inkább a fenti szórakozási lehetőségeket választják, mint a sportot vagy a mozgásigényesebb szabadidős tevékenységeket.

Nem romlik, hanem stagnál

Az OGYÉI tavalyi adatai alapján elmondható, hogy nem romlik a gyermekkori elhízás aránya Magyarországon, viszont 2010-hez képest nem is javult a helyzet. Magyarországon a 6–8 évesek 20 százaléka elhízott vagy túlsúlyos (az előbbi számít komolyabb problémának) és ezen belül is a lányokat érinti jobban a betegség. Ez egyebek között az eltérő nemi jellegnek tulajdonítható, hiszen a nők, illetve a lányok könnyebben raktároznak zsírt a hormonrendszerük különbözősége miatt.

Az, hogy ennyi év alatt mégsem romlott vészesen az elhízottak aránya, olyan intézkedésekre vezethető vissza, mint a csipszadó, a mindennapos testnevelés bevezetése, az iskolákban rendszeressé vált életmód-tanácsadások, vagy az iskolai ingyengyümölcs-program. Ennek ellenére még mindig tény, hogy minden ötödik kisiskolás egészsége veszélyben van a plusz kilók miatt.

Ez a csoki még belefér, úgyis lemozogja

A Regiósok adatai alapján a 11–14 éves fiatalok 64 százaléka szervezett keretek között úszik vagy focizik, de a legkedveltebb mozgásformák listáját vezeti még a biciklizés is. A sportra tehát nemcsak iskolai kereteken belül, a mindennapos testnevelésórák alkalmával fordítanak figyelmet, hanem elméletileg a szabad­idejükben is. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha mindennap megvan a negyvenöt perc mozgás, és ezen felül még heti többször jár a gyerek edzésre, akkor mégis hogyan lehet, hogy ilyen nagy számban küszködnek az általános iskolásaink súlyfeleslegükkel. A probléma nem áll messze a felnőttkori elhízás mögött húzódó, alapszabály-pozícióját töretlenül tartó felkiáltástól, amely szerint mindent lehet enni, ha lemozgod. A baj csak az, hogy nem lehet.

A túlsúly megelőzéséhez önmagában kevés csak a testmozgásra figyelni, a felszedett kilók leadásához pedig hosszú, küzdelmes út vezet Fotók: Shutterstock

A sütik és a gyümölcsök hierarchiája

Mindenki ismeri a tankönyvekben ábrázolt táplálkozási piramist, amelynek alján a gyümölcsök, teljes őrlésű gabonák és a sovány húsok szerepelnek, aztán felfelé haladva elérkezünk a fehér liszthez és a cukrokhoz, amikből persze annyit lehet csak enni, amennyi helyet a piramis biztosít nekik: keveset. Ezt minden gyerkőc megtanulja, esetenként kap is rá egy jó jegyet vagy piros pontot, de ha megkérdeznénk őket arról, hogy miért kéne inkább teljes őrlésű magvas zsemlét enni, mint fehér kenyeret, valószínűleg nem tudnának rá más választ adni, mint hogy ezt tanulták. Utána persze hazamennek, és azt eszik, ami otthon van, válogatás nélkül, na meg azt, ami jó ízű. Mert kétségtelen, hogy ha valami cukorral, ízfokozókkal, transzzsírokkal készül, az sokkal finomabb, mint a roston sült pulykamell vagy a párolt zöldség. A megoldás valószínűleg a nevelésben keresendő, érdemes már egész kicsi korukban hozzászoktatni a gyerekeket az egészségesebb ízekhez, így az lesz az alapértelmezett az agyukban, azt szokják meg, és azt az ízvilágot keresik. Persze naivság lenne azt gondolni, hogy megkerülhető a csipszek és édességek világa, hiszen óhatatlanul hozzájutnak barátokon, nagyszülőkön keresztül, vagy megveszik zsebpénzből, mert megkívánták a tévéreklámokból. Ha mégsem ezekre tekintenek alapélelmiszerként, már jó úton járunk.

Ami a zsírpárnákkal együtt jár

Ha azt olvassuk, hogy az elhízás szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet, akkor közönyösen átfutunk az infó felett, mert egyrészt ezt mindenki tudja, másrészt olyannyira unalomig van már ismételve, hogy elveszítette valódi jelentéstartalmát. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a túl sok zsírszövet, elsősorban a hasi zsírraktárak növekedésével inzulinrezisztencia alakul ki, amikor is az inzulin nem végzi el bioló­giai feladatait, nem szállítja a cukrot a sejtekhez, így azok éhezni kezdenek. Ez a jelenség egyenes út a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, ami elhízott egyéneknél jóval nagyobb arányban fordul elő, mint egészséges társaikon, hiszen főleg 10–15 éven át tartó kövérség után lép fel. Sőt, az inzulinrezisztencia megnehezíti a fogyást, viszont sokkal vadabbul raktározza el szervezetünk a felesleges cukrot. Az elhízás továbbá növeli az oxidatív stresszt is a szervezetben, azaz csökkenti immunrendszerünk védekezőképességét és a nagymértékben felszabadult szabadgyökök számos további rendellenesség forrásai is lehetnek. A nem alkoholos zsírmáj, azaz a májon kórosan elszaporodott zsírsejtek betegsége is az elhízásra vezethető vissza, és életmódváltással kezelhető, így visszarendeződhetnek az anyagcsere-folyamatok a normális keretek közé. A magas vérnyomás is kapcsolatban áll a túlsúllyal, de a felesleges kilók cipelése olyan ortopédiai megbetegedéseket is okozhat, mint a gerincferdülés, derékfájás és egyéb ízületi panaszok.

A választás ritkán esik a gyümölcsökre, többnyire a cukros édességek nyernek

Több a lehetőség, mint gondolnánk

Ha a szülők szeretnének tenni gyermekük egészsége érdekében, egy-két órás internetes böngészés fejében számos megoldási lehetőségre bukkanhatnak. Ami a sportot illeti, több lehetőség van az aktív mozgásra, mint gondolnánk. Említettük már, hogy a top elfoglaltságok között szerepel a foci, a kerékpározás és az úszás, de a sor messze nem zárul be ennyivel. Labdajátékok, harcművészetek és táncos foglalkozások egész sora várja a sportolni vágyókat, akár városunkban is, heti több edzéssel, kedvező tarifákkal. A táplálkozás kapcsán pedig elmondható, hogy ma már valamennyi boltban kaphatók szénhidrátcsökkentett pékáruk, magas hústartalmú felvágottak, cukormentes és zsírcsökkentett nassolnivalók vagy üdítők, így azt sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy nehéz mit adni a gyereknek. Tévhit továbbá, hogy az egészséges táplálkozás drága, hiszen olyan nagy az igény az egészségtudatos, tápértékben gazdag élelmiszerekre, hogy nem, vagy alig térnek el árban a hagyományos termékektől, és nincs szükség arra, hogy speciális üzleteket keressünk fel egy természetes módon édesített lekvárért. Arról nem is beszélve, hogy tele az internet fitneszreceptekkel, amik egy alap konyhai tudással rendelkező háziasszony által könnyen elkészíthetők, és semmi ördöngösség nincs bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában