A Mezőföld Természetfotó Egyesület kiállítása

2018.04.04. 12:00

Villanások az élővilág tökéletességéből

A közelmúltban nyílt A mi világunk 2018 címre keresztelt fotókiállítás a Dunaújvárosi Egyetemen. A Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak munkáiból összeállított tárlat április 27-ig tekinthető meg az egyetem 2. emeletének aulájában.

Tóth Alexandra

Egy szitakötő-szerű rovar (a kéksávos légivadász) épp a zsákmányából falatozik. Ez a pillanat valószínűleg minden nap megismétlődik a nagyvilágban, de még az sem számít kuriózumnak, amikor például horgászás közben megpillantjuk az állatot egy nádszálon, miközben szöcskét lakmározik. Mindezt azonban szemből, közelről, és pengeélesen megörökíteni egy fénykép formájában már egyáltalán nem mindennapi dolog. Sokszor bele sem gondolunk, és nyugtázzuk magunkban, hogy igen, ez egy jó kép és megyünk is tovább a következőhöz, amiből szintén nem vonunk le túlontúl messzemenő következtetéseket. Pedig nem szabad elsiklani a tény fölött, hogy egy ilyen fotó elkészítése milyen irdatlan sok időt vesz igénybe.

A madarak megközelítéséhez és fotózásához végtelen türelem szükséges Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Egy kattintás, egy tizedmásodperc a világ történéseiből, ami évek tanulási folyamatának, hetekig tartó terepszemlének, több órányi türelmes várakozásnak és a tökéletes időzítésnek az eredménye. Így készülhetett Farkas Sándor E. T. ebédje című alkotása és a többi tizenöt fotós képei mögött sem lehet kevesebb munka.

A technikai alapok, a türelem és megfelelő tudás mellett a hatékony munkához az állat és növényvilág ismeretéhez is szükség van. A kiállított fotókhoz többnyire rókák, szarvasok, medvék, rovarok és madarak álltak – vagy úsztak, repültek esetleg vadásztak – modellt, de láthatunk növényeket és tájakat derengő fényben, az év valamennyi szakában. Mert egy természetfotós nem riad vissza sem a hótól, sem az esőtől, sem a koránkeléstől vagy a késői munkától, hiszen sosem lehet tudni, mikor fognak legközelebb szabályos sormintában összeülni a seregélyek és a gyurgyalagok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában