Depresszió

2017.10.05. 08:30

Borús időben borús gondolatok?

Ősszel jelentősen növekszik a depressziós betegek száma. Pákozdi Péter pszichiátertől kérdeztük: miért?

sk

Pákozdi Péter

Fotó: Pesti Tamás

- Azt mindenki a saját bőrén érzi, hogy a Nap nem csak fényt, de derűt is sugároz – kezdi a főorvos. A köd, a sötétség, a borús ég nem tesz jót a léleknek sem – majd hozzáteszi: a testmozgás, a céltudatos, lehetőleg fizikai munka sokat segít. Éppen az a gond, hogy a rövidülő nappal és a hidegre forduló időjárás okán hajlamosak vagyunk otthon ücsörögni. Pedig egész nap a képernyő előtt ülni nem jó. – Az ember teste és agya tevékenységre teremtetett. Másként nem maradhatott volna fenn az emberiség. Az ősembernek nem volt ideje, energiája sokat tanakodni. A puszta létfenntartása kötötte le minden erejét. Ezért hasznos a kellemes fáradtság. Elégedetté tesz, ugyanakkor olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyekre az agynak feltétlenül szüksége van. Merthogy lényegében biokémia ez az egész – szögezi le a szakember, akitől megkérdeztük: mit tegyünk, ha minden igyekezetünk ellenére depresszióval küszködünk?

Pákozdi Péter
Fotós: Pesti Tamás

- Mindenekelőtt válasszuk el a kedvetlenséget, a lehangoltságot a klinikai depressziótól. Nem muszáj néhány rosszkedvű nap után azonnal orvoshoz fordulni. Ám ha úgy érezzük, hogy tényleg betelt a lelki pohár, mondjuk, hajnalonként rettegünk az ébredéstől, vagy úgy gondoljuk, fel sem tudunk kelni az ágyból, akkor csak a szakember segíthet. Kiváló gyógyszerek és módszerek állnak rendelkezésünkre a gyógyításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában