2025.06.17. 17:00
Baj van a vércukrával vagy a koleszterinjével? Akkor van egy jó hírünk a mézről
Mézet ezentúl nemcsak azért érdemes enned, mert szereted. A legújabb kutatások szerint a méz a vércukor és a koleszterin-szintre is jó hatással van.
Sokan gondolják, hogy a méz csak egy természetes édesítőszer, amit a teába csorgatunk vagy sütibe keverünk. Pedig a legújabb kutatások szerint a méz sokkal többet tud ennél: a vércukor és a koleszterin is jobb lesz tőle - írja a teol.hu.

Fotó: hobbitippek.blog.hu
Ezt műveli a méz a vércukroddal és a koleszterineddel
Egy kanadai kutatócsoport a Torontói Egyetemről 18 szigorúan kontrollált vizsgálatot elemzett újra (összesen 1105 résztvevő adatait), és arra jutottak, hogy
a méz rendszeres fogyasztása bizony javíthatja az anyagcsere-mutatókat. Csökkent az összkoleszterin, a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridszint, miközben emelkedett a „jó” HDL-koleszterin szintje. Ez már önmagában is elég izgalmas, de még érdekesebb, hogy a méz nem rontotta a vércukorszintet – sőt, még javíthatta is a hosszú távú glikémiás értékeket.
Bár a méz 80 százalékban cukor (főként fruktóz és glükóz), tartalmaz ritka cukrokat is, amelyekről kiderült, hogy kedvezően befolyásolják a vércukorszint alakulását.
Mindegyik méz hasznos, de van két kiemelkedő
Ezek a ritka cukrok nem ugyanúgy hatnak a szervezetre, mint a hagyományosak, így a méz sokkal többet jelent egy édes bűnbeesésnél.
Fontos tudnod: nem minden méz egyforma. Az akácméz, a vöröshere méz és különösen a nyers, feldolgozatlan méz mutatta a legjobb eredményeket az anyagcsere szempontjából. Tehát ha választanod kell, inkább ezekhez nyúlj!
+2 érdekesség, amit érdemes tudni:
- A méz gyulladásos markereket is befolyásol: az IL-6 és TNF-alfa szintje is emelkedett a fogyasztása mellett – ezek szerepet játszhatnak a szervezet gyulladásos folyamataiban, ami hosszú távon akár a sejtek regenerációját is segítheti.
- A nyers méz prebiotikus hatású is lehet
azaz táplálhatja a bélrendszer jó baktériumait, ami hozzájárul az emésztésed és immunrendszered egészségéhez.
Tipp a végére: Ha édesítésről van szó, a méz sokkal okosabb választás lehet, mint a finomított cukor – de csak mértékkel, és lehetőleg nyers, minőségi méz formájában.