kiskereskedelmi forgalom

2017.11.23. 12:13

Az NGM szerint a boltok forgalma 51 hónapja folyamatosan emelkedik

A ruházati cikkek és lábbelik, az iparcikkek és a számítástechnikai eszközök forgalmának a növekedése döntően befolyásolta az eredmény kedvező alakulását- mondta Marczinkó Zoltán.

A KSH csütörtökön közzétett részletes adatai szerint szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét adat 0,2 százalékponttal magasabb a november 7-én közölt első becslésnél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára három részterületet emelt ki, amelyek jelentősen hozzájárultak a növekedéséhez, ezek

  • a ruházati cikkek és lábbelik 13 százalékos növekedése,
  • az iparcikkek 17 százalékos,
  • és a számítástechnikai eszközök esetében pedig 13 százalékos
  • növekedést mértek.

    Kitért arra, hogy az élelmiszer-kereskedelem teszi ki a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb részét, közel 50 százalékát. Idén szeptemberben a teljes, 900 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalmon belül 3,5 százalékkal nőtt az élelmiszerek forgalma, ami jelentősnek számít. Ebben a termékkörben túl nagy növekedésre nem lehet számítani, mivel sokkal többet nem fogyasztanak az emberek, esetleg jobb minőségű, hazai termékeket – fűzte hozzá.

    Az NGM közleményében kiemelte: az ágazat 51 hónapja tartó erősödését az áfacsökkentések és a foglalkoztatás növekedése mellett a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló nagymértékű reálbéremelkedés is támogatja.

    A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően a következő időszakban is folytatódhat a bérek növekedése. Az adatok szerit 2010 januárjához képest 23,9 százalékkal magasabb Magyarországon a kiskereskedelem forgalma, megelőzve ezzel az EU kiskereskedelmi forgalmának 11,8 százalékos átlagát – írták.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!