fair play

2018.02.19. 17:53

Sárosi Laura átvette Zsófia királynétól a díjat

A magyar játékos odaadta tartalék lábbelijét ellenfelének, aki végül legyőzte őt.

Sárosi Laura február 19-én, a spanyol Év sportolója-díjátadón Zsófia királynétól átvehette az esztendő (2016) legsportszerűbb cselekedetéért járó Zsófia királyné-díjat.

Talán sokan emlékeznek rá, a riói kvótáért versenyző magyar tollaslabdázó az áprilisi franciaországi Európa-bajnokságon került érdekes helyzetbe.

A kontinensviadal egyéni küzdelmeinek második körében 1:0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője.

A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalékcipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést – mint arról a Nemzeti Sport beszámolt.

Ám a magyar játékos odaadta tartalék lábbelijét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Ez az emberi gesztus, ez a sportszerű cselekedet nemcsak a magyar sajtót járta be, külföldön is sokat foglalkoztak az esettel, amelyért 2016 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság speciális fair play diplomát adományozott a játékosnak.

Most egy újabb, igazán különleges elismerésben részesült Sárosi Laura, aki az El Pardóban lévő királyi palotában vehette át a díjat Zsófia királynétól. Azt a kitüntetést, amelyet az előző esztendőben a spanyol válogatott, világ- és Európa-bajnok, BL-győztes labdarúgó, Andrés Iniesta példamutató, sportszerű, a tisztességes játék iránti elköteleződésének elismeréseként kapott meg.

A Reina Sofía Fair Play-kupát 1982 óta adják át, első alkalommal a Spanyol Vöröskeresztet ismerték el a sportpályákon nyújtott tevékenységéért. Nem Sárosi Laura az első külföldi sportoló, aki Zsófia királyné elé járulhatott: 1995-ben a Vuelta-győztes francia kerékpárost, Laurent „Jaja” Jalabert-t díjazták – igaz, spanyol vonatkozásként, ő akkoriban az Once csapatában tekert.

Borítókép: Magyarország madridi nagykövetsége

 

Címkék#tollaslabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!