Jó hír

2023.05.27. 16:36

Új köntösben tér vissza a legendás kupasorozat: indul a Tippmix Minifoci Magyar Kupa

Most mindenki előtt ott a lehetőség, hogy bajnokká váljon és a nemzetközi kupaporondon is megmutassa magát - írja az Origo.

Hegedűs Gábor

Forrás: Origo

2023-ban a Tippmix, - Szabad Föld, - a Mediaworks- és az Országos Minifutball Szövetség együttműködésének köszönhetően újra megrendezésre kerül Szabad Föld Kupa, méghozzá immáron kispályán, Tippmix Minifoci Magyar Kupa néven. Az egykor Szabad Föld Kupának nevezett döntőt, hagyományosan a Magyar Kupa-döntője előtt, annak felvezetőjeként vívta a sorozatban a legmesszebb jutó két amatőr-, megyei- csapat. Az 1964-ben életre hívott döntő, ilyen néven legutóbb 2004-ben került megrendezésre.

Egy kis múltidézés

A Szabad Föld 1960-ban jutott el oda, hogy hírt adjon az ország sportjáról. Ettől kezdve már nem volt megállás: a sportrovat beindítása után a szerkesztői szobák légteréből kipattant egy szikra: Mi lenne, ha vándorserleget ajánlanának fel a falusi focicsapatok számára? A dolog csak azért nem volt időszerű, mert a Magyar Népköztársasági Kupa is éppen átmeneti álmát aludta, egyszóval meg kellett várni, míg felébred... Hanem aztán csak levél érkezett az MTS (Magyar Testnevelési és Sporthivatal) elnökségétől, miszerint 

1964-ben újra megrendezik a Magyar Népköztársasági Kupát és azon belül akár a Szabad Föld Kupa kiírására is sor kerülhet.

Később még szebb lett a "menyasszony": az MLSZ elnöksége azzal az ajánlattal állt elő, hogy a falusi labdarúgók kupadöntőjét az MNK-finálé előmeccseként akár a Népstadionban is megtarthatjuk. Hát akkor rajta, jöttek a lázas szervezés hónapjai, aztán

 1964. november 7-én, a Népstadionban, az első kupadöntőnkön pályára lépett a Budaörsi KSE és a Pilisi KSE. Ez ma már történelem.

„1964. november 7- én a Népstadionban lejátszották az első Szabad Föld Kupa döntőjét. A Budaörsi KSE és a Pilisi KSE 400 csapat közül jutott el a fináléig. A mérkőzés során Kosziba és Both góljaira csak Holánszki válaszolt, így 2:1 arányú győzelmükkel a budaörsiek hódították el első ízben a Szabad Föld Kupát. Ez a megmásíthatatlan tény ott díszeleg a serleg oldalán. Volt nagy öröm a háznál, Hesz Ferenc, sportköri elnök így lelkendezett: 

Úgy érzem, sportpályafutásunk legszebb állomására érkeztünk, örökké emlékezetes lesz számunkra ez a nap! A kupával még gazdát is nyertünk,

 a legközelebbi közgyűlésen a Sasad téesz átveszi a sportkört."

Kispályán éled újjá a legendás kupasorozat

A versenycélja az, hogy mindenki számára elérhető legyen az amatőr szabadidős kikapcsolódás biztosítása, ezzel együtt pedig a minifutball népszerűsítése. Érdekesség, hogy a Tippmix Minifoci Magyar Kupán keresztül ki lehet lépni majd a nemzetközi kupaporondra is, ugyanis 

a győztes az Európai Minifutball Szövetség (EMF) Euro Cup döntőjébe kerül majd, így mindenki előtt ott van a lehetőség, hogy a legjobbak közé kerüljön.

A Tippmix Minifoci Magyar Kupa helyszínei úgy kerültek kiválasztásra, hogy azok mindenki számára elérhetőek legyenek. A kupa az amatőr sportolók számára biztosít tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket, hiszen a megmérettetésen nem szerepelhetnek nagypályán az NB1-ben és az NB2-ben szereplő játékosok. Jelentkezni az alábbi linkre kattintva lehetséges.

Az egyes állomások egymástól független kispályás tornák. Egy csapatnak – vagy játékosnak – lehetősége van több állomásra is beneveznie. 

Állomásonként a győztes csapat bejut a Tippmix Minifoci Magyar Kupa döntőjébe!

Ami a lebonyolítást illeti, minden állomásra az állomás előtti csütörtök 18.00.-ig lehetséges. A torna programja ezután vagy helyszíni sorsolással készül. Állomásonként 16-40 csapat nevezésére van lehetőség. Sorsolás után a csapatok 4 vagy 5 fős csoportokba kerülnek és a csoportmérkőzésekkel kezdődik meg a verseny. Csoportonként két csapat jut tovább a rájátszásba, ahol a torna a megadott séma alapján egyenes kieséses rendszerben fejeződik be. Állomásonként a győztes csapat bejut a budapesti nagydöntőbe. Ez azt jelenti, hogy a négy állomás győztese kerül be a nagydöntőbe. A csapatokat előzetes kiemelés nélkül elődöntőkbe sorsolják a szervezők, ahonnan a két vesztes a bronzmérkőzést játssza, míg a két győztes kerül a Tippmix Minifoci Magyar Kupa döntőjébe!

"Számunkra óriási megtiszteltetés, hogy Tippmix Minifoci Magyar Kupa néven életre hívunk egy olyan sorozatot, mely korábban oly sok kihívást, no meg örömöt okozott az amatőr labdarúgóknak. A 2022-es esztendőben Hungarian Open névre hallgató minifoci versenyt gondoltuk tovább, amikor megkezdtük az egyeztetéseket a Mediaworks munkatársaival. A tavaly csak Budapesten zajló sorozatot idén elvisszük valamennyi régióba - Hajdúszoboszló, Budapest, Tápiószentmárton, Balatonfűzfő - és immár Tippmix Minifoci Magyar Kupa néven versenyeztetjük a kispályás labdarúgásért rajongó csapatokat. 

A tét sem kicsi, hiszen a sorozat abszolút győztese Európában is elindulhat. Az első állomás Hajdúszoboszló lesz, ahol remek kapcsolatot ápolunk a sportegyesület és a város vezetésével is, oly annyira, hogy tavaly itt szerveztük meg az EMF második számú klubversenyét az Euro Cup-ot. A nyíregyházi Fáraó Bútor révén tavalyi Euro Cup nyolcaddöntős is lesz a mezőnyben,

 remek versenyre van kilátás, melynek végén remélem mindenki elégedetten megy haza" - mondta a megkeresésünkre a Pinkóczi Tibor, az Országos Minifutball Szövetség alelnöke. 

Fontos megjegyezni, hogy minden csapat, 

aki bejut a nagydöntőbe automatikusan résztvevője annak, nincs plusz költsége.

 A mérkőzések folyamatosan az Országos Minifutball szövetség játékvezetői közreműködése mellett zajlanak.

A Tippmix Minifoci Magyar Kupa pontos és részletes szabálykönyve, lebonyolítása, szabályai a linkre kattintva[2] érhetőek el.

A verseny fordulóinak tervezett időpontjai és helyszínei:

05.29. hétfő: Hajdúszoboszló

Versenykiírás és jelentkezés ide kattintva![3]

06.11. vasárnap: Csepel

Versenykiírás és jelentkezés ide kattintva![4]

06.18. vasárnap: Tápiószentmárton

Versenykiírás és jelentkezés ide kattintva![5]

07.01. szombat: Balatonfűzfő

Versenykiírás és jelentkezés ide kattintva![6]

07.16. vasárnap: Döntő

Májusban indul a tehát minifoci teljesen új versenysorozata, a Tippmix Minifoci Magyar Kupa, amelynek minden állomásával kiemelten foglalkozik majd az Origo! A kupasorozat nagydöntőjét élőben követhetik majd nyomon az Origón! 

Az eredeti cikket ITT tekintheti meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában