Bemutató

2023.04.26. 15:03

Atlétikai vb: milliók nézik majd világszerte, mi történik a hipermodern magyar versenypályán

Bemutatták a sajtónak a budapesti atlétikai vébé frissen elkészült versenypályáját, amelyen 203 ország 2500 versenyzője küzd majd az érmekért az idei év legnagyobb sporteseményén.

A budapesti atlétikai vb pályabemutatója

Forrás: Schmidt Ádám/Facebook

Fotó: Kelemen Adam

Egymilliárdan nézik majd világszerte a budapesti vébét

Elkészült az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság versenypályája, amelyet szerdán mutattak be a sajtó képviselőinek. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb-ért felelős kormánybiztos kiemelte: 

a helyszínen közel 400 ezren, a tévéközvetítéseken keresztül pedig nagyságrendileg egymilliárdan követik majd a budapesti atlétikai világbajnokság történéseit. 

Magyarországon egyedülálló versenypálya készült az atlétikai vb-re

Kitért arra is, hogy a létesítmény 35 ezres lelátójának egy részét Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye után visszabontják, és ezt követően az ideiglenes nézőtér helyén Európa egyik legszebb futóköre szolgálja majd a sportot szerető embereket, a központban pedig a hivatásos sportolók végzik az edzéseiket. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a vb-t követően a stadion mellett az egészségesebb életmód kiszolgálása érdekében egy 10,5 hektáros sportparkot alakítanak ki.

Gyulai Márton, az eseményt szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese és Árvai Péter, a kivitelező konzorcium projektvezetője a bejáráson elmondta, a Mondo borítású, világszínvonalú, kilencsávos pálya rendkívül gyors és Magyarországon egyedülálló. A Nemzeti Atlétikai Központban kialakított pályafelület aszimmetrikus, ennek köszönhetően a nézők mind a futó-, mind az ugró számoknál közelebbről követhetik majd a versenyeket. Az eredményhirdetéseket a korábbi gyakorlattal ellentétben nem a versenyszámok között, a stadionban, hanem azon kívül, az úgynevezett Medalplazában, az esti programok előtt fogják megtartani, így a létesítménybe érkező nézők testközelből is találkozhatnak majd a világ legjobb atlétáival.

A világ legtöbb országa küld sportolókat Magyarországra

A versenypálya elkészülte mellett elkezdődött a stadion épületének műszaki átadás-átvétele is, a belső kialakítás egyedi és sajátos lesz. A média számára 500 fős sajtópáholyt, egy 110 fős sajtótájékoztató-termet és egy 400 fős sajtóközpontot alakítottak ki. Van az épületben egy fedett, hatsávos futópálya, az aréna épületének kivitelezésével párhuzamosan mindeközben pedig elkészült egy 168 méter hosszú, egypilonos gyalogoshíd – más néven Robinson-híd –, ez biztosít összeköttetést a Csepel területén elhelyezkedő edzőpályával.

Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy nemcsak itthonról, hanem külföldről is hatalmas az érdeklődés a vb iránt, amely idén a legnagyobb sportesemény lesz a világon; 203 országból már 2500 atléta nevezett az augusztus 19-től 27-ig sorra kerülő világbajnokságra.

A vezérigazgató elmondta még, hogy a létesítményt június közepén családi nap keretében adják át, az első verseny pedig július 7-9-én a magyar bajnokság lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!