A 2024-es olimpia része

2022.06.17. 12:19

A hazai breaktánckultúra felélesztéséért dolgozik a magyar szövetség

A Magyar Breaktánc Szövetség tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.

A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) az olimpiai szereplést is kihasználva szeretné feléleszteni a sportág hazai kultúráját, ennek egyik első lépéseként augusztusban fesztivált szervez a Lupa-tóhoz.

A szervezet pénteki sajtóeseményén - melyet az idén negyven éves magyar breaktánckultúra ünneplésére szerveztek - a sportág hazai történetének bemutatását követően Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását átadják a fiataloknak.

Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, illetve a szövetség tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.

"Augusztus 12-14. között a Lupa-tónál nemzetközi fesztivált szervezünk, amelynek célja, hogy népszerűsítsük a sportágat, és a következő években újra 40-50, akár 100 csapat legyen Magyarországon" - mondta Tóth Zoltán. A Lupa-tavi versenyre mintegy nyolcezer érdeklődőt várnak.

Hozzátette, szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni.

"Jelenleg harcolunk a Magyar Táncsport Szövetséggel, akik szeretnék a breaktáncot maguk alatt tudni. Ez azonban egy önálló sportág, nem lehet semmi alatt, mi leszünk a szakszövetség: az ügyben zajló első pert megnyertük" - tette hozzá  az elnök.

Várhegyi Attila - sportági nevén b-boy Atyakilla -, világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni. A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte, szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat.

A sajtótájékoztatón résztvettek a sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai.

A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat.

Forrás: MTI

Borítókép: Versenyzők a Break Mission elnevezésű nemzetközi jótékonysági breaktáncversenyen a szolnoki Harmónia Házában 2015. március 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!