Kajak-kenu

2022.05.25. 16:40

Hüttner Csaba elégedett a vk-szerepléssel

A csapat egy ezüst- és két bronzérmet szerzett Racicében.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya elégedett a múlt hétvégi, szezonnyitó világkupaversenyen elért eredményekkel. A csapat egy ezüst- és két bronzérmet szerzett Racicében.

A szakember az M4 Sport szerdai Sporthíradó című műsorában úgy fogalmazott: összeségében eredményes vk-t zártak.

Amiért mentünk, azt megtudtuk. Az volt a célunk, hogy felmérjük a terepet a nemzetközi mezőny és az új olimpiai számok tekintetében. Természetesen minden sportolónk munkából ment erre a versenyre és csak olyanok indultak, akiknek a tervei között szerepelt ez a vk-viadal

– mondta Hüttner Csaba.

Elhangzott, hogy különböző okok miatt a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta és két ötkarikás aranyérmes társa, Kárász Anna és Bodonyi Dóra is kihagyja az idényt, rajtuk kívül Kopasz Bálint, Varga Ádám és Csipes Tamara sem volt ott Csehországban. A kenus Hajdu Jonatán ugyan kiutazott, de vállsérülése megakadályozta a szereplésben.

Remélhetőleg a hétvégi válogatóra rendben lesz és el tudnak indulni Fekete Ádámmal párosban

– mondta Hüttner az egységről, amely a tavalyi koppenhágai világbajnokságon az új olimpiai számban, C-2 500 méteren lett ezüstérmes.

A magyarok mindhárom érmüket kenuban szerezték Racicében, Hüttner kiemelte a C-1 1000 méteren harmadik Adolf Balázst, aki a regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal megtűzdelt mezőnyben tudott dobogóra állni. Szerinte a 22 éves sportoló évről-évre fejlődik, és már elhiszi magáról, hogy a maratoni után a gyorsasági szakágban is sikeres lehet.

A kajak-kenusok első vb-válogatóját péntektől vasárnapig rendezik Szegeden, majd egy hónap múlva következik a második, egyben utolsó válogató. Az idei vb-t augusztus 3. és 7. között a kanadai Halifaxben rendezik, a kontinensviadalra pedig a müncheni multisport Eb keretében kerül sor augusztus 18-21-én.

Hüttner szerint az idei vb-n tájékozódhatnak majd arról, hogy milyen stratégiával vágjanak neki a 2023-as, olimpiai kvótaszerző évnek, a fő cél az, hogy minden számban legyen magyar hajó a 2024-es párizsi játékokon.

A 2024-es olimpia gyorsasági kajak-kenu programjában az eddigi 12 helyett már csak 10 szám szerepel majd, ezek a következők: férfi kajak - K-1 1000 m, K-2 500 m, K-4 500 m; férfi kenu - C-1 1000 m, C-2 500 m; női kajak - K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m; női kenu - C-1 200 m, C-2 500 m.

Borítóképünkön Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában