Éremesélyek vannak

2022.03.07. 14:57

Fiatal magyar csapat szerepel a birkózó Európa-bajnokságon

A Magyar Birkózó Szövetség szerint a március végén kezdődő hazai kontinensviadalon már a jövő válogatottja vesz részt, a nézők nem láthatják majd a szőnyegen a már visszavonult, vagy a visszavonulás küszöbén álló korábbi sikerembereket.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöksége hétfőn elfogadta a budapesti Európa-bajnokságon szereplő csapat összeállítására vonatkozó előterjesztést, így kijelenthető, hogy fiatal válogatott szerepel majd a BOK Csarnokban.

Az MBSZ közleménye szerint a március végén kezdődő hazai kontinensviadalon már a jövő válogatottja vesz részt, a nézők nem láthatják majd a szőnyegen a már visszavonult, vagy a visszavonulás küszöbén álló korábbi sikerembereket. Így az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamást, öccsét az ötkarikás és vb-második, Eb-győztes Lőrincz Viktort, a vb-győztes Sastin Mariannát, a vb- és Eb-első Korpási Bálintot, vagy a világbajnokságon és Európa-bajnokságon is dobogós Veréb Istvánt és az Európa-bajnok, Európa-játékok-győztes Barka Emesét.

A közelmúlt csillagai mellett a jelen első számú birkózója, a tokiói játékokon ötödik, a tavalyi világbajnokságon pedig ezüstérmes, 22 éves Szőke Alex (kötöttfogás 97 kg) sem lép majd szőnyegre, mivel decemberi vállműtétje után még nem lesz bevethető állapotban.

A hagyományosan legerősebb magyar szakágban, kötöttfogásban a nagy klasszisok nélkül is lesznek éremesélyes magyarok a mezőnyben, a Lévai testvérek, Zoltán (77 kg) és Tamás (82 kg), illetve az Európa-játékok második Torba Erik (60 kg), vagy az U23-as vb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Szilvássy Erik (87 kg) is ebbe a kategóriába tartozik. A 2020-as kontinensviadalon második Lévai Zoltán szereplése különösen nagy örömöt jelent a magyar vezetésnek, mivel a Bp. Honvéd sportolója tavaly szívizomgyulladás miatt öt hónapot kihagyott.

"Őszintén, nem gondoltam, hogy ennyire hamar visszatér. Ugyanakkor nagyon örülök neki" - idézte a közlemény Bácsi Péter szakmai igazgatót. "Úgy tűnik, jó formában van, részt vett Bulgáriában a rangos Dan Kolov-Nikola Petrov-emlékversenyen, ahol annak ellenére is biztató teljesítményt nyújtott, hogy nem szerzett érmet. Kötöttfogásban három olyan viadal volt, amelyre válogatóként tekintettünk, Zágrábban, Veliko Tarnovóban és idehaza, Budapesten. A legszorosabb csata a 87 kilogrammosok között zajlott: az U23-as vb-második Losonczi Dávid sérülés miatt nem tudott indulni, Szilvássy Erik, valamint a vb-5., junior vb- és Eb-győztes Takács István csatájából pedig végül előbbi került ki győztesen."

A szabadfogásúaknál négy honosított versenyző is helyet kapott a csapatban, közülük Bácsi Péter a tokiói játékokon ötödik, világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmailt (65 kg) és a nemrég érkezett Vlagyiszlav Bajcajevet (97 kg) emelte ki mint éremesélyeseket. A sportvezető külön beszélt a többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dánielről is, aki London és Rio után Tokióba nem tudott kijutni, de idén egyre jobb birkózással hívta fel magára a figyelmet.

"Örömmel figyeltük nehézsúlyú Eb-ezüstérmesünk, Ligeti jó szereplését, aki a Törökországban február végén rendezett nívós nemzetközi viadalon remek birkózással bronzérmet nyert. Nagyon jót tenne az önbizalmának, ha Budapesten is dobogóra állhatna, remélem, sikerül neki" - mondta a Haladás klasszisáról Bácsi.

A nőknél az Eb-csapat szinte teljesen megegyezik az e heti U23-as kontinensviadalon szereplő együttessel, ami jól mutatja, hogy mennyire fiatal a gárda.

"Fontos kiemelni, hogy a hölgyek között az U23-as Európa-bajnokságon elért eredmény is befolyásolhatja a Budapesten érdekelt csapat összetételét, így a most közölt keret még változhat. A női válogatottunk tehát nagyon fiatal még, és azt hiszem, a sportolók töretlen fejlődésének érdekében nem a budapesti, hanem a plovdivi eseménynek kell prioritást élveznie" - jegyezte meg a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter.

Az Európa-bajnokság előtt a nők Dunavarsányban, a kötöttfogásúak Tatán, míg a szabadfogásúak Budapesten edzőtáboroznak, az MBSZ mindhárom összetartásra szép számmal vár külföldi csapatokat.

Az Eb a grapplingesek küzdelmeivel március 26-án kezdődik, a birkózók 28-án rajtolnak, a versenyek április 3-án zárulnak.

A magyar Eb-csapat:

nők:
50 kg: Szekér Szimonetta
53 kg: Dénes Mercédesz
55 kg: Bognár Erika
57 kg: Szél Anna
59 kg: Dollák Tamara
62 kg: Szabó Nikolett
68 kg: Szabados Noémi
72 kg: Elekes Emese
76 kg: Nagy Bernadett

kötöttfogás:
60 kg: Torba Erik
63 kg: Kecskeméti Krisztián
67 kg: Váncza István
72 kg: Fritsch Róbert
77 kg: Lévai Zoltán
82 kg: Lévai Tamás
87 kg: Szilvássy Erik
97 kg: Érsek Róbert
130 kg: Vitek Dáriusz

szabadfogás
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi
65 kg: Muszukajev Iszmail
70 kg: Antal Dániel
74 kg: Kuramagomedov Murad
79 kg: Vida Csaba
86 kg: Püspöki Patrik
97 kg: Vlagyiszlav Bajcajev
125 kg: Ligeti Dániel

Forrás: MTI

Borítókép: Szőke Alex világbajnoki ezüstérmes, olimpiai 5. helyezett birkózó a budapesti birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a Testnevelési Egyetemen 2022. február 21-én. 

Címkék#birkózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában