XX. századi bringás történetek

2022.03.31. 17:40

Album jelent meg a magyar kerékpársport 1950 és 2000 közötti időszakáról

A könyvben felidézik többek között Bodrogi László, Eisenkrammer Károly, Schneider Konrád és Somogyi Miklós pályafutását, sikereit.

„XX. századi bringás történetek” címmel album jelent meg  a magyar kerékpársport 1950 és 2000 közötti időszakáról a belga Eddy Merckx, ötszörös Tour de France- és Giro d'Italia-győztes, háromszoros világbajnok ajánlójával.

A csütörtökön a Kossuth Klubban megtartott könyvbemutatón Hubay György országgyűlési képviselő, a kiadványt finanszírozó Salkaházi Sára Miskolc Program Alapítvány kuratóriumának elnöke elárulta: egykori utánpótlás válogatott kerékpárosként, háromszoros magyar bajnokként és ifjúsági világbajnoki 7. helyezettként hosszú ideje tervezte, hogy valamilyen formában visszaemlékezzen sportága múltjára és egykori kiválóságaira. Hozzátette: régi álma valósult meg a kiadvánnyal, amelynek olvasói nemcsak több legendás sportemberrel ismerkedhetnek meg, hanem bepillantást kapnak a kerékpáros világ kulisszatitkaiba is.

A szerző, az egykor a Miskolci VSC-ben versenyző Szűcs István a magyar országúti és pálya szakág kiemelkedő tagjaival, versenyzőkkel, edzőkkel és sportvezetőkkel – köztük 12 olimpikonnal – tekintett vissza a fél évszázadnyi időszakra.

Embereket, sportembereket szerettünk volna bemutatni. A beszélgetőpartnerek közül, habitusától függően ki jobban, ki kevésbé nyílt meg. Abban viszont nem különböztek , hogy mindannyian örömmel és jó szívvel idéztek fel részleteket pályafutásuk filmjéből és utazásukról a kerékpársport nevű bolygón

– fogalmazott Szűcs István, a Príma-díjas újságíró.

Gyenes Ádám,  a L'Harmattan Kiadó ügyvezetője elmondta, hogy az 1000 példányban megjelent, formájában és tartalmában is igényes albumot nem a könyvesboltokban, hanem online a kiadó webshopjában, illetve rendezvényeken fogják értékesíteni.

A kötet megjelenését mérföldkőnek, egy igazi ünnepnek nevezte a magyar kerékpársport életében, hiszen benne szó esik az 1972-ben Münchenben olimpiai 6. helyezett országúti csapatról, amelynek három élő tagja – Debreczeni Tibor, Géra Imre és Peterman József – személyesen is megjelent a könyvbemutatón.

A könyvben felidézik többek között Bodrogi László, Eisenkrammer Károly, Schneider Konrád és Somogyi Miklós pályafutását, sikereit. A szerző egy kicsit átnyúl a XXI. századba is, hiszen külön fejezet foglalkozik a Tour de Hongrie történetével, benne Valter Attila 2020-as összetett győzelmével, továbbá azokkal is, akik már „az égi országutakat, valamint az oválokat róják”.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!