Gyász

2022.02.09. 12:12

Elbúcsúztatták Csollány Szilvesztert

Szerdán délelőtt a Farkasréti temetőben búcsúztak a koronavírusban meghalt olimpiai bajnok tornásztól.

A legendás sportoló búcsúztatóján a ravatalozó előtti nyitott téren, a szertartás előtt egy szál virág elhelyezésével róhatták le kegyeletüket a gyászolók - írja az Origo.

 

Az olimpiai bajnok tornásztól családja és barátai mellett a teljes sporttársadalom búcsúzik.  

 

Az eseményen az Emmi nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mondott beszédet:  "Ilyenkor keressük a szavakat, de nem találjuk. Huszonegy év alatt semmit sem halványult az a gyakorlat, amivel Szilas Sydneyben olimpiát nyert. Motivációt jelentett ő az egész sporttársadalomnak, nemcsak a tornászoknak. Sajnos sokkal korábban ment el, mint azt az élet megkívánná, s ezt nem lehet elfogadni, de örökre a bajnokunk marad. Legyen áldott az emléke, sosem feledjük, mindig itt lesz velünk."

 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkárForrás: Csudai Sándor / Origo

 

Az olimpiai család nevében pedig Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke emlékezett, aki kiemelte: "Nincs magyar, akinek a fejében ne lenne ott Csollány aranygyakorlata Sydney-ből. Az ő halála is rávilágított bennünket arra, hogy nincs az a keménység, az a testi erő, ami le tudná győzni a gyilkos kórt. Nagy küzdő volt, szurkoltunk neki ezúttal is, de sajnos ez is kevés volt. A legnagyobb bajnokok egyike, emléke itt fog velünk élni örökké."

 

 

Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeForrás: Bors

 

 

A Magyar Torna Szövetség elnöke, Magyar Zoltán is búcsúbeszédet tartott: "Nagyon nehéz szembesülnöm azzal, hogy most őt búcsúztatjuk. Biztos voltam benne, hogy legyőzi a koronavírust. És szerintem sokan mások is így gondolták. Igazi öntörvényű őstehetség volt, őserővel, akiről utolsóként gondoltuk, hogy meg tudja ölni a gyilkos kór. Óriási veszteség a halála a magyar sport-, de különösen a tornatársadalomnak, ám ezt talán mondanom sem kell. Hiányozni fog, nagyon." 

A szertartáson részt vett Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kulcsár Krisztián és Borkai Zsolt, a MOB korábbi elnökei, Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász,  Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó, sportvezető, valamint Csisztu Zsuzsa, az Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke is. A család nevében Mórádi Zsolt, a család barátja emlékezett.

 

Egerszegi Krisztina a búcsúztatásonForrás: Nemzeti Sport

 

Berki Krisztián tornász a megemlékezésenForrás: Csudai Sándor / Origo

 

Az olimpiai bajnok ezer szállal kötődött szülővárosához, Sopronhoz, és visszavonulása óta is többnyire ott élt, ezért a Hűség városában helyezik majd örök nyugalomra.

 

Csollány Szilvesztert a Magyar Torna Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és Gyomaendrőd Önkormányzata is saját halottjának tekinti.

 

Borítókép: Origo / Csudai Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában