Tenisz Davis Kupa

2022.01.25. 11:40

Sávolt: a kapitányi poszt jutalom

Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója szerint határozott szakmai koncepció alapján, objektív szempontok mérlegelése után javasolta – a szombaton kinevezett – Nagy Zoltánt a férfi válogatott ideiglenes szövetségi kapitányának.

A korábbi játékos a szövetség honlapján megjelent interjúban beszélt a döntés előkészítéséről, illetve a kapitányváltás hátteréről, kiemelve: az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a nemzeti csapat vezetője olyan személy legyen, akinek az edzősködés tölti ki a mindennapjait, akinek az a főállása.

– Tehát olyan jelöltekben gondolkodtam, akik ott vannak a pályán reggeltől estig a játékosokkal, és rendszeresen utaznak velük a versenyekre 

–  hangsúlyozta a sportvezető.

– Maga a kapitányi poszt tulajdonképpen egy jutalom, az adott szakember munkájának az elismerése. Hosszabb távon pedig azt szeretnénk, ha ennek a pozíciónak az elnyerése a szövetségi válogatott edzők számára is egy lehetőség és egyben motiváció lenne.

A korábbi kapitánnyal, Köves Gáborral kapcsolatban Sávolt elmondta, hogy amikor 2020-ban leültek vele tárgyalni a szövetség terveiről, Köves jelezte, hogy csak a Davis Kupa idejére tudja vállalni a munkát.

– Az álláspontjaink tehát nem egyeztek, ennek ellenére úgy tartottuk tisztességesnek, ha a világdöntőre ő utazik a csapattal. Ennek megfelelően módosítottuk a szerződését, és vállaltuk az általa kért kiemelt díjazás kifizetését csak a Davis Kupa hetére is, ami egyébként a válogatott edzők tízhavi fizetésének felelt meg – jegyezte meg Sávolt Attila, hozzátéve, hogy a mostani, a kapitány személyével kapcsolatos döntés előtt a világdöntőről készített kapitányi beszámolót is figyelembe vették. 

– Nem titok, az volt az általános álláspont, hogy történtek szakmai hibák, Balázs Attilát például nem szabadott volna sérülten nevezni a csapatba. Ez erkölcsileg sem teremtett jó helyzetet.

Sávolt azt is elmondta, hogy szerinte a szövetség korrektül kezelte a helyzetet, az elnökség döntése után rögtön felhívták Köves Gábort, hogy értesítsék róla.

A szakmai igazgató az interjúban elismerte, hogy az anyagi szempontokat is figyelembe kellett venni és a 

Fucsovics Márton edzőjeként dolgozó Nagy Zoltán társadalmai munkában vállalta a feladatot.

– Kár tagadni, hogy ez is egy szempont volt, hiszen a szövetség jelenlegi helyzetében az anyagi szempontokat ismét mérlegelnünk kellett, különösen azért, mert a közel ötmilliárd forintos konszolidáció mellett néhány hónapja egy több mint 700 millió forintos áfa-visszafizetési kötelezettség okoz komoly fejtörést, ami az önrevízió során derült ki – mondta Sávolt, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tréner minden elvárásnak megfelel, az első számú magyar férfi játékos mellett pedig emberileg és szakmailag egyaránt bizonyított.

Nagy Zoltán kapitányi megbízatása egyelőre az Ausztrália elleni, márciusi Davis Kupa-találkozóra szól.

Borítókép: Marozsán Fábián, Nagy Péter, Fucsovics Márton, Köves Gábor szövetségi kapitány, Balázs Attila és Piros Zsombor (balról jobbra) a tenisz Davis Kupa-selejtezőjének mérkõzései után Debrecenben 2020. március 7-én / MTI / Czeglédi Zsolt 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!