rá emlékezünk

2021.03.27. 07:13

90 éve született Széchy Tamás úszóedző

Ma lenne kilencvenéves Széchy Tamás, minden idők legeredményesebb magyar úszóedzője, akit joggal neveztek „úszópápának”.

1931. március 27-én született. Iskoláit Dobozon, majd Mezőtúron végezte, Gyulán érettségizett. Már gimnazistaként atletizált, súlylökésben országos ifjúsági bajnokságot nyert.

A Testnevelési Főiskolán (ma Egyetem) tanult tovább, a TFSE sportolójaként súlyemelésben is versenyzett.

1970-ben szerzett a Testnevelési Főiskolán testnevelő-tanári és edzői diplomát, 1973-ban lett mesteredző.

Edzői pályafutását a válogatott dobóatléták mellett kezdte, s a margitszigeti sportuszodában Bakó Jenővel, az FTC és az úszóválogatott edzőjével díjazás nélkül, „társadalmi edzőként” terheléses edzéseket is tartott az úszók számára. 1962-ben a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) vízilabdacsapatánál kezdett dolgozni Gyarmati Dezső felkérésére. Gyarmati olyan edzőt keresett, aki a vízilabdázókat megtanítja úszni, a feladatot Széchy annyira komolyan vette, hogy 1966-ban megalapította a KSI úszószakosztályát, melynek 1976-ig vezetőedzője volt. 1969-ben javaslatára vezették be az úszósport korosztályos versenyrendszerét.

A kezdetekben módszere az volt, hogy járta a környező iskolákat, kereste az úszni vágyókat, a tehetségesebbekkel külön foglalkozott, itt fedezte fel a későbbi öttusázó Sasics Szvetiszlávot és az olimpiai bajnok vízilabdázó Sudár Attilát. A Császár-fürdő 25 méteres medencéjében tartott edzéseken figyelt fel Hargitay Andrásra. A fiatal tehetség 13 évesen két aranyérmet szerzett az ifjúsági Eb-n, az 1971-es ifjúsági kontinensviadalon már hat számban győzött. Az 1972-es müncheni olimpián bronzérmes lett, majd 1973-ban Belgrádban ő szerezte meg a magyar úszósport első világbajnoki címét.

Széchy Tamás 1975-ben elfogadta a szövetségi kapitányi felkérést, a következő évtől a férfi úszóválogatottat edzette 1992-ig, 1993 és 2000 között újra szövetségi kapitány lett.

1977-től a Budapesti Honvéd, majd az Újpesti Dózsa, 1991 és 1993 között a Budapesti Rendészeti SE edzőjeként dolgozott. 1993-ban a Magyar Úszó Szövetség alelnökévé választották, előtte rövid ideig a szövetség megbízott elnöke volt. Tanított a Testnevelési Főiskolán is.

Az 1970-es évek második felétől tanítványai, elsősorban Hargitay és Verrasztó Zoltán sikert sikerre halmoztak, minden nemzetközi versenyről érmekkel tértek haza. Eredményeire világszerte felfigyeltek, az Egyesült Államoktól Japánig sorra kapta az ajánlatokat, hogy ott folytassa edzői pályafutását, de ő egyiket sem fogadta el.

A Széchy-csapat első olimpiai aranyérmét 1980-ban a moszkvai ötkarikás játékokon Wladár Sándor nyerte a 200 méteres hátúszásban. Ekkor kezdődött az igazi sikerszéria, 1988-ban a szöuli olimpián Darnyi Tamás a 200 és 400 m vegyest, Szabó József pedig a 200 m mellúszást nyerte meg, Darnyi a következő, 1992-es barcelonai olimpián mindkét címét megvédte, 1996-ban Atlantában Rózsa Norbert 200 m mellúszásban, Czene Attila 200 m vegyes úszásban nyert olimpiai aranyérmet.

Széchy a kilencvenes évek végén elfáradt, 2000-ben visszavonult, de még utána is segítette a fiatalokat.

2004. szeptember 13-án otthonában érte a halál, néhány nappal Gyurta Dániel athéni sikere után, aki már nem az ő növendéke, de a Széchy-iskola neveltje volt.

Életútja és sikerei világviszonylatban is egyedülállóak. Tanítványai az ötkarikás játékokon 8 arany-, 4 ezüst és 3 bronzérmet, a világbajnokságokon 12 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek, az Európa-bajnokságokon tizennégy érmet nyertek.

Széchy Tamás, vagy ahogy tanítványai hívták, az „Öreg”, megmutatta, hogy a tehetség kitartó munkával és hittel nehéz körülmények között is érvényesül.

Edzőként ezt a hitet adta át tanítványainak, az uszoda volt a mindene. Hivatását nem munkaként, hanem küldetésként élte meg. Melegítőalsó, póló, stopper a kézben és az elmaradhatatlan baseballsapka, ez volt a védjegye.

1988-ban ő volt az első edző, aki Állami Díjat kapott. 1988-ban Gyula Városért díjjal tüntették ki, 1992-ben megkapta A magyarság jó hírnevéért kitüntetést és a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét, 1997-ben Doboz díszpolgára lett. Hat alkalommal is megválasztották az év edzőjének, 2001-ben életműdíjként Gerevich Aladár-emlékérmet vehetett át a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesülettől. Ugyanebben az esztendőben Bay Béla-díjat, MOB-érdemérmet és életműdíjat kapott. 2010-ben posztumusz beválasztották a vizes sportok Hírességek Csarnokába, 2013-tól a magyar úszósport halhatatlana.

2006-ban róla nevezték el a Margitszigeten felépült uszodakomplexumot, 2009-től Sopronban működik a Széchy Tamás Sportiskola, 2012-től nevét viseli a gyulai sportuszoda és a Mezőtúri Református Kollégiumban 2015-ben felépült tanmedence. Hagyatéka 2012 óta Dobozon, a Széchy Tamás Emlékházban látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!