Fénylő arany

2018.08.08. 20:28

Hosszú: ez nem csak egy Európa-bajnoki cím

Hosszú az első női úszó, aki kontinensviadalon négyszer védte meg címét.

Az ezüstérmes olasz Ilaria Gusiano, az aranyérmes Hosszú Katinka és a bronzérmes svájci Maria Ugolkova (b-j) a glasgow-i úszó Európa-bajnokság nõi 200 méteres vegyesúszásának eredményhirdetésén 2018. augusztus 8-án. (MTI/AP/Darko Bandic)

Hosszú Katinka immáron 14-szeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, ugyanakkor a szerda este Glasgow-ban 200 méter vegyesen aratott sikerével szerzett aranyérem különleges helyet foglal el a szívében.

„Számomra ez nem csak egy Európa-bajnoki cím, ez jelképezi az idei év nehézségeit és küzdelmeit” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok.

Hosszú az első női úszó, aki Európa-bajnokságon négyszer védte meg címét.

A férfiaknál Cseh Lászlónak sikerült hasonló, 2004 és 2012 között 400, 2006 és 2014 között pedig 200 méter vegyesen nyert ötször egymás után.

„Megvan bennem a tűz, nem veszett el. Idén sok erre irányuló kérdést kaptam, de úgy gondolom,

ma sikerült bebizonyítanom, hogy tudok küzdeni,

ugyanakkor nem akarom magam úgy érezni, mint most az utolsó tíz méteren”

– mondta a 29 éves versenyző, aki hatalmas csatában védte meg címét.

Hozzátette, ez a győzelem az egész évét jelképezte: nehéz volt egyáltalán elutaznia az Európa-bajnokságra, amelyre nem tudott olyan állapotba kerülni, amit saját magától elvárna. „Sok minden van, amit még én sem tudtam megemészteni, de próbáltam a jelenre koncentrálni. Örülök, hogy ezzel a helyzettel szembenéztem és nem azt mondtam, hogy nem jövök el” – beszélt érzéseiről Hosszú.

A világcsúcstartó magyar úszó – akinek kapcsolata válságba került edző-férjével, Shane Tusuppal, s már Petrov Árpád irányítja a szakmai munkáját – kijelentette, szerencsére ma délután „adott ahhoz az érzéshez, ami miatt az ellenfelek félnek tőle.” „Persze kicsit azért erre jó is rájátszani. Általában hátul állok, és csak nézek” – jegyezte meg a last call roomban (ahonnan az úszókat szólítják) zajló eseményekről.

A folytatással kapcsolatban elmondta, ez egy új út kezdete, és hétfőtől indul a kőkemény munka: „Nem akarok teljesen új utat járni, de megpróbálunk egy nagyon jó egyensúlyt találni a terhelés és a regeneráció között. Azt gondolom, azzal lehet játszani egy kicsit, mert néha túltoltam.

Közel a harminchoz egyre tapasztaltabb vagyok, kísérletezgetni fogunk, de rengeteg idő nincsen, a váz megvan.”

Hosszú kijelentette, az idei kínai rövidpályás világbajnokságon, illetve a hazai világkupán is rajthoz akar állni.

Borítókép: Az ezüstérmes olasz Ilaria Gusiano, az aranyérmes Hosszú Katinka és a bronzérmes svájci Maria Ugolkova (b-j) a glasgow-i úszó Európa-bajnokság női 200 méteres vegyesúszásának eredményhirdetésén 2018. augusztus 8-án. Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában