zenei aláfestéssel

2017.12.14. 14:57

Rómában mutatják be Mátrai Erik Porticus 3.5. című fényinstallációját

A római bemutatót az Anima Sound System erre az alkalomra készített, szakrális zene és a kortárs elektronika, a techno mintázataiból komponált hanginstallációja egészíti ki.

A reformáció 500. évfordulója, valamint a sokszor fényhozóként is emlegetett Szent Luca napjához kapcsolódva a Római Magyar Akadémia díszudvarán kapott helyet Mátrai Erik Porticus 3.5 című, oszlopokat formázó fényinstallációja, amely az olasz fővárosban január 14-ig lesz látható.

A Porticust korábban többször mutatták már be Magyarországon és külföldön egyaránt. A római installációt a konkrét tér teszi különlegessé, hiszen a Falconieri palota antik oszlopait a Porticusnak köszönhetően egyszerre valós és képzeletbeli térként is lehet érzékelni.

„Az ókeresztény bazilika-struktúráit idéző fehér fényoszlopok a múlthoz való viszony, a kulturális emlékezet, a kulturális identitás és a nyugati kultúra közös gyökereinek kérdéseit vetik fel”

- olvasható a Balassi Intézet közleményében.

A római bemutatót az Anima Sound System erre az alkalomra készített, szakrális zene és a kortárs elektronika, a techno mintázataiból komponált hanginstallációja egészíti ki.

A Porticus 3.5 Mátrai és Prieger Zsolt első közös munkája, a Reformáció 500 programsorozat római eseménye, amely az Akadémián látható kultúrtörténeti tárlathoz is csatlakozik. Rómában számos rendezvény emlékezett meg idén az évfordulóról a felekezetek közötti párbeszéd és a közös értékek keresése jegyében. Az intézményben látható mű ezek sorában is különleges, hiszen az egyetlen olyan program, amely a kortárs művészet eszközeivel reflektál az évfordulóra.

Címkék#fény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában