50 éves hagyomány

2018.02.22. 12:15

Pénteken kezdődik az amatőr színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

Az idén 36. alkalommal megrendezésre kerülő amatőr színházi társulatok versenyén a produkciókat zsűri értékeli, de emellett koncert és ismerkedési est is várja az érdeklődőket.

Magyarpolány, 2012. május 24. A Jézus szerepét alakító Keresztes János (k) egy jelenetet ad elő a Polányi Passió próbáján, a Veszprém megyei Magyarpolány kálváriadombján. Immár tizenkettedik alkalommal több, mint másfélszáz helybeli lakos adja elő pünkösdkor a Jézus életét és szenvedését bemutató misztériumjátékot május 25-től kezdően több napon át.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nagy Lajos

A 36. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon, az amatőr társulatok megmérettetésén idén 13 darabot láthat a közönség, tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozhat be. Az előadásokat zsűri értékeli, emellett koncert és ismerkedési est is várja az érdeklődőket – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Nagyházi Béla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója felidézte, hogy a balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól már többnapos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Hegedűsné Jusztin Gizella kulturális menedzser a műsorban fontosnak nevezte, hogy a versengés keretében a társulatok egymás előadásait is láthatják. A bemutatót követő napokon pedig szakmai műhelybeszélgetéseken elemzik ki az előadásokat.

Mint mondta, már a jelentkezésnél látszott, hogy izgalmas és színvonalas lesz a fesztivál. A fesztiválon számtalan műfaj szerepel: lesznek komolyabb hangvételű előadások, szórakoztató darabok, kétszemélyes, illetve csoportmunkára épülő produkciók, formanyelvi kísérletek, klasszikus kőszínházi hagyományokat ápoló munkák és társadalmi problémára reflektáló művek is.

A vasárnapig tartó versenyen a produkciókat neves színházi szakemberek értékelik, a kiemelkedő szakmai teljesítményeket oklevéllel és a hagyományok szerint pénzjutalommal díjazzák – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában