Végh Sándor program

2021.03.09. 15:38

Magyar vonósnégyeseknek írtak ki pályázatot

Magyar vonósnégyesek részére írt ki pályázatot a Filharmónia Magyarország, a Végh Sándor program célja a magyar vonósnégyes-hagyomány ápolása és fejlesztése, valamint a műfaj széleskörű integrálása a zenei életbe – tájékoztatott a Filharmónia Magyarország.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint írják, a magyar vonatkozású zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el, általuk a magyar zenei géniusz maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben.

A közlemény emlékeztet, hogy a Végh Sándor program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában. A program elsődleges célja Haydn, Mozart, Beethoven és Bartók páratlan vonósnégyes remekműveinek megismertetése a közönséggel és e zenei műfaj repertoáron tartása.

A nyertes pályázók egy éven át havi ösztöndíjban részesülnek. A tenderre április 30-ig lehet jelentkezni. Bővebb információk a pályázatról a www.filharmonia.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában