Időtlen mű

2018.04.22. 10:33

Bach h-moll miséjét adják elő a Nemzeti Filharmonikusok

A koncertre hétfőn lesz a budapesti Mátyás-templomban Hamar Zsolt vezényletével.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) in 1746. German composer and organist. Portrait by Elias Gottlieb Haussman. Stadtgeschichtliches Museum, Leipzig

A koncert énekes szólistája Samuel Marino, Gavodi Zoltán, Alex Potter, Markus Francke és Wolf Matthias Friedrich, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) – közölte az együttes.

A h-moll mise időtlen mű, amely mérnöki pontossága és megszerkesztettsége ellenére is érzelemgazdag kompozíció. Jézus keresztre feszítése például szívbe markolóan fájdalmas zenével szólal meg, míg a feltámadást ábrázoló tánczene felvillanyozóan életigenlő.

Johann Sebastian Bach szinte élete végéig dolgozott a misén, 1724 karácsonyára, a lipcsei lutheránus Tamás-templom számára írta azt a Sanctust hatszólamú kórusra és zenekarra, amelyet ma a h-moll misében hallhat a közönség, majd évekkel később a Kyriét és a Gloriát.

Borítóképünkön Johann Sebastian Bach

Forrás: Ann Ronan Picture Library / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában