különlegesség

2020.09.05. 12:41

Az Uránia is vetíti a világ legnagyobb Leonardo-kiállításának filmjét

Egy éjszaka a Louvre-ban: Leonardo da Vinci címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház is vetíti szeptember 16-án a párizsi Louvre 162 műalkotást felvonultató, februárban zárult kiállításáról készült filmes tárlatvezetést.

Illustration photographies of the Louvre museum. Paris, France. August 23 2020. Photographies d illustration du musee du Louvre. Paris, France. 23 aout 2020.

Forrás: AFP

Fotó: Jérôme Leblois

Minden idők legteljesebb Leonardo-kiállítását az olasz reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából 2019 októbere és 2020 februárja között a Musée du Louvre rendezte meg. A kiállításról forgatott filmes tárlatvezetés világszerte több mint hatvan országban szeptember 16-án kerül mozivászonra, Magyarországon csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Uránia közleménye felidézi,

a Louvre tárlatát több mint egymillióan tekintették meg, ami abszolút rekord a múzeum történetében.

A Louvre-ban őrzik a világon egy helyen a legtöbb Leonardo-festményt és további 22 Leonardo-rajzot. Ez adott lehetőséget a rendkívüli tárlatra, amelyet tíz éven át készítettek elő azzal a szándékkal, hogy a lehető legtöbb Leonardo-alkotást egy fedél alá hozzák. A nagyszabású eseményen 162 festményt, rajzot, kéziratot, szobrot és egyéb műtárgyat állított ki a Louvre.

A mester mintegy 20 ismert festményéből 11 volt látható, köztük a párizsi múzeum tulajdonában lévő öt mű: a Sziklás Madonna, La Belle Ferronniere, a Mona Lisa, a Keresztelő Szent János és a Szent Anna harmadmagával. Az anyag kiegészült a világ múzeumaiból kölcsönzött további Leonardo-művekkel és a mester körének alkotásaival is.

Látható volt például az emberi test arányait ábrázoló, Velencéből kölcsönzött Vitruvius-tanulmány és a budapesti Szépművészeti Múzeumból a Leonardónak tulajdonított kislovasszobor is.

A Pathé Live gyártásában és forgalmazásában mozivászonra kerülő filmes tárlatvezetés során maguk a kiállítás kurátorai, Vincent Delieuvin és Louis Frank, a Louvre festészeti osztályának, illetve grafikai osztályának vezetői kalauzolják a nézőket, betekintést nyújtva a reneszánsz mester művészi gyakorlatába és festői technikájába – áll az Uránia közleményében.

Borítókép: a Leonardo-kiállítás a párizsi Louvre-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában