Nekünk írták a dalt!

2023.02.14. 08:34

Zenészlegendák avatták fel a Magyar Zene Háza új programhelyszínét (videó)

A magyar könnyűzene legendás előadói avatták fel hétfőn a Magyar Zene Háza új programhelyszínét, az intézmény Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállításának Klubterét.

Kovács Kati, Szikora Róbert (Hungaria, R-Go), Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Frenreisz Károly (Metro, LGT, Skorpió) és Szörényi Levente (Illés, Fonográf) (b-j) a Magyar Zene Háza új programhelyszínének, a Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállítás Klubterének avatásán 2023. február 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

 A Magyar Zene Háza első időszaki tárlatának Klubterében szűk körű, intim koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várják majd a közönséget. 

Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, 

a programhelyszín avatására összegyűlt zenészlegendák részvételével szinte megelevenedett a kiállításban látható poptörténeti tabló. 

Az eseményen mások mellett Bródy János (Illés, Fonográf), Deák Bill Gyula (Hobo Blues Band), Demjén Ferenc (Bergendy, V'Moto-Rock), Frenreisz Károly (Metro, LGT, Skorpió), Grandpierre Attila (VHK), Horváth Károly Charlie (Olympia, Generál, Tátrai Band), Kovács Kati, Környei Attila (R-Go), Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajos (Bikini), Pajor Tamás (Neurotic), Schuster Lóránt (P.Mobil), Szikora Róbert (Hungaria, R-Go) és Szörényi Levente (Illés, Fonográf) vett részt.

Az új kiállítótérről készült videót itt tudja megtekinteni:

Batta András hangsúlyozta:

 a 2023 őszéig megtekinthető kiállítás a magyar popzene hőskorát mutatja be, de nem a múltba tekintésről szól elsősorban, hiszen ez a repertoár mára halhatatlanná vált.

 "Ezeknek az előadóknak a dalai mindmáig az emberek szívében élnek" - fogalmazott. 

Mint kiemelte, 

a Magyar Zene Háza nagy figyelmet fordít arra, hogy a popzene, ezen belül a magyar popzene hangsúlyosan megjelenjen a koncertprogramban, a zenepedagógiai foglalkozásokon, a Hangdómban, az állandó kiállításban és most az intézmény első időszaki tárlatában is. 

Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója, a Nekünk írták a dalt! társkurátora elmondta: a kiállítás 1957-től indul, ekkor rögzítették ugyanis az első rock'n roll felvételt Magyarországon, a másik végpont pedig a magyar könnyűzenében is alapvető változásokat hozó rendszerváltozás időszaka.

SZÖRÉNYI Levente; BRÓDY János
Szörényi Levente és Bródy János a Klubtér avatásán
Fotós: Mohai Balázs / Forrás: MTI

Kurátortársával, Jávorszky Béla Szilárd rocktörténésszel olyan tárlatot szerettek volna létrehozni, amely egyszerre szól a fiataloknak és azoknak is, akik ezt az időszakot átélték - tette hozzá Horn Márton. 

Ezt a több mint három évtizedet a 900 négyzetméteren megvalósult kiállítás nyolc tematikai csomópont mentén tekinti át. 

Az Expozíciós tér átadja a korszak szürke hétköznapjainak hangulatát, majd innen a Dalok terébe lép a látogató, akit egy hatalmas, mintegy kétszáz előadó portréjából összeállított panorámakép és egy zenei válogatás fogadja a látogatót. 

A Médiumok tere azt mutatja be, hogy ezek a dalok hogyan jutottak el a közönséghez, a Politika tere pedig azokat a szervezeteket idézi meg, amelyek a korabeli zenei életet befolyásolták, irányították, néha gáncsolták - mondta el Horn Márton. 

A Technológia tere a korra jellemző hangszerek világát mutatja, a korabeli turnék hangulatát pedig egy félbevágott Barkas furgonba beülve lehet átélni. A Nekünk írták a dalt! kitér a társművészetekre is, elsősorban a nyolcvanas évek underground színtéréből kiindulva, majd a Rajongói térrel búcsúzik a látogatóktól, kitekintve az első, 1993-as Diákszigetre is. 

Horn Márton az MTI-nek elmondta, hogy

 január 22-i megnyitása óta a kiállítás szinte folyamatosan telt házas, de nemcsak a közönség kedveli a tárlatot, hanem a helyszínen megjelent zenészlegendák is elismerésüket fejezték ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában