Ősbemutató

2022.09.21. 16:00

A tudás fája: misztériumjáték dupla lemezen

Nagyszabású misztériumjáték született A tudás fája címmel. A dupla CD-n megjelent mű zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegeket Bolyki György írta, a történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

Szakcsi Lakatos Béla A tudás fája című, dupla CD-n megjelent nagyszabású misztériumjáték zeneszerzője a darab sajtóbemutatóján a Budapest Music Centerben 2022. szeptember 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A múltban mindig a rosszat választottuk, most itt az idő, hogy mindenki eldöntse, vannak-e problémák a világban vagy nincsenek, lehet-e utat mutatni a jövő számára

 – mondta Szakcsi Lakatos Béla a darab szerdai budapesti sajtóbemutatóján.

Mint elhangzott, 

a dzsessz, a filmzene és a klasszikus muzsika elemeit egyaránt felvonultató, csaknem kétórás kortárs mű első három képe bibliai történeteket mutat be, a negyedik pedig arra mutat rá, képes-e élni az ember a felhalmozott tudással.

Szakcsi Lakatos Béla felidézte, a mű ötlete tizenöt évvel ezelőtt jutott az eszébe és az elmúlt öt évben készült el. A munka úgy zajlott, hogy Bolyki György szövegeire írta a zenét.

Ádám és Éva rosszul döntött az Édenkertben, ezért Isten kiűzte őket onnan. Aztán az emberek nem hittek Noénak, és vízözön lett a Földön, majd Nimród és követői is rosszul döntöttek, amikor nem akartak szétszóródni a Földön, és ez a Bábel tornya összeomlásához vezetett. A negyedik, záró kép a jövő számára próbál víziót adni: legyőztük a betegségeket, de nem tudunk élni a felhalmozott tudással és talán pusztulás előtt állunk

– sorolta a zongoraművész.

SZAKCSI LAKATOS Béla; BOLYKI György; FARKAS Mihály
Budapest, 2022. szeptember 21. Bolyki György A tudás fája című, dupla CD-n megjelent nagyszabású misztériumjáték szövegének írója (k), Szakcsi Lakatos Béla, a darab zenéjének szerzője (j) és Farkas Mihály producer (b) a sajtóbemutatón, a Budapest Music Centerben 2022. szeptember 21-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A zenész szerint 

a darab nem a vallásról szól, hanem inkább általános értelemben a hitről, 

és ateisták, muzulmánok, keresztények, zsidók, buddhisták is ismerik a felvázolt történetet. Hozzáfűzte: a lemezborítóra rajzolt kérdőjel azt szimbolizálja, hogy választani kell pusztulás és élet között. 

A darab vidáman zárul, de nincs igazi befejezés, ezt jelzik a végén a fuvola-klarinét futamok.

Bolyki György hangsúlyozta: A tudás fája keresztény konzervatív alkotás, amely az egész társadalom számára aktuális. Kitért arra, hogy monumentális mű született, Szakcsi Lakatos Béla ötszáz oldal partitúrát írt hozzá elképesztő tudatossággal és szerkesztéssel. 

A zene könnyen befogadható, nem elvont

 – tette hozzá.

A művet a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso zenekar és énekkar játszotta fel, Alpaslan Ertüngealp vezényelt. A főszereplő a Sátán, akit Kökény Attila alakít, Istent egy tenorra (Csapó József) és két baritonra (Pintér Dömötör, Silló György Béla) írta a zeneszerző. Ádám szerepét Dolhai Attila, Évát Malek Andrea, Noét Sasvári Sándor, Nimródot Horváth Ádám énekli.

A CD-megjelenés mellett a darab nyilvános ősbemutatója csütörtökön 16 órakor lesz 

A tudás fája oldalon, és a művet ezen a felületen a későbbiekben is ingyen elérhetővé teszik  a közönség számára.

Az MTI kérdésére Bolyki György elmondta: A tudás fája színpadi bemutatójának lehetőségét még keresik. 

Tárgyalásban vagyunk az Operaházzal, amelynek azonban a mostani helyzetben számos előadást törölnie kellett repertoárjáról. Szeretnénk, ha készülne egy mozifilm is a műről, mivel arra törekszünk, hogy az minél nagyobb nyilvánosságot kapjon.

   A Szikra Projekt gondozásában megjelent dupla CD producere Farkas Mihály volt, a lemez felvételét a kormány 87 millió forinttal támogatta.


  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában