Sorozat

2022.09.24. 20:00

A Pannon Filharmonikusok öt budapesti koncerttel várja az érdeklődőket új évadában

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója felidézte, hogy a Pécs városát a nemzetközi színtéren is magas színvonalon képviselő Pannon Filharmonikusok volt az első szimfonikus zenekar, amely a Müpában saját bérletsorozatot indított 2005-ben.

Maxim Vengerov világhírű orosz-izraeli hegedűművész (b) a Pannon Filharmonikusok Zenekarral (PFZ) közös koncertjén

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Pannon Filharmonikusok (PFZ) huszadik bérletes évadát indítja Budapesten, melynek során öt koncertet ad a Müpában. 

A Pannon Filharmonikusok hétfői, évadnyitó budapesti sajtótájékoztatóján Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: a pécsi zenekar egy olyan város kultúráját reprezentálja, amely a magyar művelődéstörténetnek és művészeti életnek az egyik zászlóshajója. 

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója felidézte, hogy a Pécs városát a nemzetközi színtéren is magas színvonalon képviselő Pannon Filharmonikusok volt az első szimfonikus zenekar, amely a Müpában saját bérletsorozatot indított 2005-ben. 

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója rámutatott, hogy a PFZ a Müpában bátran mutat be zenei különlegességeket. 

A Pannon-bérlet öt koncertjén kívül a PFZ jelen lesz a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésében megvalósuló, 2023-ban Prokofjev életművét középpontba helyező zeneszerzői maratonon, valamint a Bartók Tavasz keretében szintén együtt fognak dolgozni a Müpával; ezen kívül ismét megrendezik a Müpa és a PFZ koprodukciójában a Bel canto áriaestet - fűzte hozzá Horváth Zsolt. 

A bérletnyitó, Enchanté című hangversenyen szeptember 30-án Alissa Margulis hegedűművész lép fel a PFZ-vel. December 9-én a Tiszta forrásból című esten Eötvös Péter két különleges kompozíciója hangzik el, valamint a zeneszerző-karmester Bartók Béla Cantata profana című művét dirigálja. 

A januári hangversenyen Bogányi Tibor Olli Mustonen finn zongoraművésszel Grieg a-moll zongoraversenyének és Dohnányi Ernő II. szimfóniájának előadására készül. A pécsi együttes januári budapesti koncertje bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. 

A márciusi Tavaszszentelő című előadáson Joseph Haydn, Bartók Béla, valamint Igor Sztravinszkij műveit adja elő a zenekar. Az évad végéhez közeledve Andrij Jurkevics ukrán karmester az élet diadalát hirdeti Richard Strauss és Mahler kompozícióit segítségül hívva, a szoprán Eri Nakamurával. 

Az idei évad különlegessége, hogy a PFZ a teljes vonós hangszerparkján megvalósította a pécsi születésű, mára jelentős nemzetközi karriert magáénak tudható Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester innovációját, a hangszer átalakításával is járó, úgynevezett TOVA-rendszert - számolt be róla az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában