Régi Magyarország

2022.08.17. 10:00

Üdvözlet Erdély kapujából – páratlan képeslapritkaságokra licitálhatunk

Ritka erdélyi képeslapok is szerepelnek a budapesti Darabanth Aukciósház legújabb internetes árverésén.

Balázs D. Attila

A felhozatal igen megkapó darabja az a színes, 1942 körül kiadott képeslap, amelyen Nagyvárad egy igen rendhagyó erdélyi perspektívából mutatkozik be. Dokumentum­értékét az adja, hogy Szent László városáról eloszlat egy történelmi tévhitet, mivel az alábbi felirat szerepel rajta: Nagyvárad – Erdély kapuja. Tehát a lap Erdély és Magyarország határára helyezi a várost, amely a történelem során hol a szűk földrajzi értelemben vett Magyarországhoz, hol a tág történelmi értelemben vett Erdélyországhoz tartozott. E régi képeslap tehát megtöri azt a tévhitet, miszerint Erdély a Királyhágónál kezdődik. 

Nagyvárad, Erdély kapuja

Ezt a Nagyvárad visszacsatolása után kiadott kuriózumot amúgy mindössze 3200 forintért hirdetik, de több hasonló váradi lappal is találkozhatnak a magyar múltdarabkák iránt érdeklődők a felhozatalban. 

Az árverésre bocsátott szép és ritka erdélyi képeslapok legdrágább tagja 17 ezer forintról indul a Darabanthnál. Ez egy háromosztatú szovátai panorámaképeslap, amelyen a híres Medve-tó teljes egésze látható.

De panorámajellege mellett ez a lap azért is különleges, mert annak ellenére, hogy még a „román időkben” nyomtatták, már a székelyföldi fürdőváros visszatértekor adták fel Budapestre, két magyar királyi postabélyeg társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában