Cziffra100

2022.08.16. 18:00

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncertjére várják a komolyzene kedvelőit

Szombaton Tolcsván, vasárnap pedig Sárospatakon rendezik meg a Zempléni Fesztivál két, a Cziffra100-sorozathoz tartozó ünnepi programját.

Balázs János zongoraművész (képünkön) Cziffra Psodia című zongoraversenyét adja elő.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította. Az emlékévhez kapcsolódva a Zempléni Fesztivál két koncerttel is tiszteleg a művész előtt.

Az Oremus Szalonban Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra-emlékév művészeti vezetője ImprovisArt című műsorából ad elő néhány részletet augusztus 20-án Tolcsván - közölték a szervezők.

Az ImprovisArt című műsorom azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor a zongoristák és zeneszerzők még előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból, dalokból"

 - idézi a közlemény Balázs János szavait.

Az azonos címmel megjelent lemezzel a művész New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix zongora kategóriájának első díját, valamint a közönségdíjat is.

Másnap, augusztus 21-én Sárospatakon Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője és a Budafoki Dohnányi Zenekar A megérthető zene című közös sorozatuk részeként Rahmanyinov 2. zongoraversenyét mutatják be. Az előadás a karmester magyarázataival, Balázs János zongorajátékával és a zenekar közreműködésével valósul meg.

Balázs János zongorajátékából itt hallgathat meg egy részletet:

A két esemény a Cziffra György-emlékév és a Zempléni Fesztivál együttműködésében valósul meg. A Zempléni Fesztivál részletes programjáért kattintson ide.

A Cziffra100 részletes programjáért pedig ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában