Mesterművek arzenálja

2022.05.25. 12:00

Valódi ritkaságok szerepelnek a debütáló Hereditas Antikvárium aukcióin

Igen erős anyaggal debütál a magyar és a nemzetközi könyvárverési térben a budapesti Hereditas Antikvárium. A május 27-ei és a június 3-ai árverésen Széchenyi, Kossuth és Sissi saját kezűleg írt levelei mellett ősnyomtatványok, ritka első kiadások, több száz éves térképek, sőt úttörő mezőgazdasági művek is szerepelnek.

Balázs D. Attila

Egyszerre két, egymást követő aukcióval mutatkozik be a nagyközönség előtt a budapesti Hereditas Antikvárium. Mindez furcsának hathat egy „kezdőtől”, ám a könyves intézmény igen komoly szakmai háttérrel bír: alapítói a Központi Antikvárium korábbi vezetői, Lám Andrea és Bálinger Béla.

A Hereditas egy 499 és egy 199 becses tételből álló katalógussal lepte meg a régi és különleges kiadványok szerelmeseit. Kikiáltási árakat pár ezer forinttól és több milliótól is találhatunk a választékban, köztük olyan ritkaságokkal, amelyek egyrészt páratlan darabok, másrészt még sohasem szerepeltek árverésen.

A prímet egy Erzsébet magyar királynét ábrázoló aranykeretes szecessziós portré viszi, amely kereken 22 millió forintról indul. Az egyedi alkotás Ferenc József személyes ajándéka volt, amelyhez eredeti tárolódoboz és adományozó levél is jár. A leírás szerint ez a műtárgy az európai szecesszió és a bécsi aranyművesség, valamint Sissi kultuszának egyedülálló, kiemelkedően értékes tárgyi emlékének számít.

Másfél millióról startol ez a Széchenyi-levél
Forrás: Hereditas Antikvárium

Kossuth Lajos angol nyelvű, saját aláírásával ellátott, Millard Fillmore amerikai elnöknek címzett levele 8 millióról indul, ám ennél jóval alacsonyabbról, másfél millióról startol egy 1840-ből származó Széchenyi István-levél. A legnagyobb magyar munkáiból amúgy igen sok szerepel a felhozatalban, ilyen 1828-ból a Lovakrul, vagy 1841-ből A Kelet népe.

Szépen meglódulhat az aukciós kedv, ha a ritka, 80 ezerről induló Wass Albert-kötethez ér a kikiáltó. A The Transylvanian Hungarian Folk Art című, 1983-ban, Wass saját amerikai kiadásában megjelent kötetet a kiváló erdélyi író dedikálta is. Wass Albert által aláírt könyvek amúgy igen ritkán bukkannak fel honi aukciókon.

Wass Albert által dedikált könyvek igen ritkán bukkannak fel honi aukciókon
Forrás: Hereditas Antikvárium

A térképek és atlaszok közül kiemelkedik a 16. század egyik leglátványosabb színes földabrosza. Ez a júniusi árverés 173. tétele, egy ritka, rézmetszetű világtérkép, amely a két félgömböt a sarki vetületeken ábrázolja, és kizárólag Cornelis de Jode „Speculum Orbis Terrarum” című művének 1593-as, antwerpeni második kiadásában jelent meg. „Hugaria” névvel (nem tévedés, így írták) a régi Magyarország és Buda vára is fel van tüntetve rajta.

Ennél persze jóval részletesebb, a 17–18. századi Magyar Királyságot ábrázoló térképeket is találni a Hereditasnál. Nagy utazóink és világjá-
ró vadászaink régi könyveiből is szép a felhozatal, mert Baktay Ervintől Széchenyi Zsigmondon és Kittenberger Kálmánon át Almásy Lászlóig bezáróan fellelni dedikált példányokat a tételek között.

A sok száz papírrégiség között böngészve még számos csemegére bukkanhat az érdeklődő különböző korokból. Ilyen különlegesség például a Magyarország kalaposgombáinak meghatározó kézikönyve 1951-ből, vagy épp Szent-Györgyi Albert amerikai levele, valamint Kós Károly képes levelezőlapja a jellegzetes kalligráfiával, illetve az az 1890-es okirat, amelyet Baross Gábor, a „vasminiszter” saját kezűleg írt alá.

Sztárok szignója emeli az Egri csillagok fényét
Az Egri csillagok egy olyan kötete is kalapács alá kerül a Hereditasnál, amelynek különlegességét az adja, hogy a regény legendássá vált filmváltozatának néhány színésze a kézjegyével látta el. A pár tízezerért induló kötetet Fonyó József, Kovács István (Bornemissza Gergely), Bitskey Tibor, Koncz Gábor, Zenthe Ferenc és Temessy Hédi látta el kézjegyével.

Borítókép: Az Erzsébet magyar királynét ábrázoló aranykeretes szecessziós portré  kereken 22 millió forintról indul, fotó: Hereditas Antikvárium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában