Siker

2022.05.25. 16:00

Magyar filmeseket díjaztak Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.

A magyar alkotók kedd este vették át a tízezer euró pénzjutalommal járó díjat, amelyet a varsói székhelyű Független Filmalapítvány ítélt oda. Az Európai Unió által is támogatott Script East nevű forgatókönyv-fejlesztő kurzusban 11 kelet-európai forgatókönyvíró előzetes pályázat alapján vett részt több hónapon át, amelynek utolsó helyszíne Cannes-ban volt: a fiatal filmesek producerekkel, rendezőkkel és forgatókönyvírókkal konzultálhattak terveikről.
 Második alkalommal nyerte el a díjat magyar filmterv, 2008-ban Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve volt a díjazott.

 A Marad az űr címmel Szabó Simon rendező ötletéből született forgatókönyv, Daoud Dániel forgatókönyvíró közreműködésével.
 Az alkotók elmondása szerint a történet főhőse két 10 éves kisfiú, a visszahúzódó Dávid, aki szüleivel városról-városra költözik és Benji, akit osztálytársai különcsége miatt rendszeresen bántalmaznak. A két fiút Benji különleges titka hozza közel egymáshoz, ő lesz a világ első gyermek űrhajósa, egy titkos exobolygóra induló expedícióra készül. Benji felajánlja Dávidnak, hogy elutazhat vele a Lantow B exobolygóra, együtt kell megépíteniük az űrhajókat. Dávid eleinte szkeptikus, hihetetlennek találja két gyerek űrutazását, de minél közelebb kerülnek a célhoz, annál erősebbé válik a hite a különleges kalandban. Egy váratlan fordulat azonban elbizonytalanítja, kiderül, hogy Benji halálos beteg, az űrprogramot édesanyja találta ki, hogy megkönnyítse fia utolsó éveit. Dávid elárulva érzi magát, de aztán rájön, hogy Benji volt az első ember az életében, aki egyenrangú társként kezelte, elhatározza, hogy elindítja Benjit a Lantow B-re.
   A film a Proton Cinema gyártásában készül.

Borítókép: Vendégek a színpadon a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 75. jubileuma alkalmából tartott ünnepségen május 24-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában