Júniusban a MOM moziban

2022.05.25. 09:00

Retrospektív vetítéssorozatot tartanak Jankovics Marcell alkotásaiból

Jankovics Marcell hét animációját láthatja a közönség június 2. és 7. között Budapesten a MOM Cinema ingyenes retrospektív vetítéssorozatában.

Jankovics Marcell, a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező 

Az ember tragédiája, valamint az Ének a csodaszarvasról című animációi mellett két részben a Magyar népmeséket, a Fehérlófia és János vitéz című mesefilmeket láthatja a közönség. 

Naponta egy film szerepel a programban - tájékoztatott a Pannonia Entertainment Ltd.   

Jankovics Marcell bár egyetemi néprajzi tanulmányokat - édesapja politikai meghurcolása miatt - nem végezhetett, egész életművében a magyar népművészetet kutatta, és azt próbálta átadni a közönségnek. Alkotásaiban az ősmagyar táltosmotívumtól a legkisebb fiú, valamint az égig érő, mennyet, földet, poklot összekötő világfa egyetemes toposzán át a magyarok őshazából Kárpát-medencébe való letelepedéséig sok témában közvetítette ma is érvényes tudását - írják a közleményben.   

A filmre vett fázisrajzokat olyan irodalmi művek ihlették, mint Arany János balladái vagy a Rege a csodaszarvasról; Arany László népmese-átdolgozásai; Gaal György, Erdélyi János, Kriza János, Ipolyi Arnold, Berze Nagy János, Ortutay Gyula, Benedek Elek, Arany László, Móra Ferenc, Illyés Gyula népmesegyűjtései; valamint Madách Imre máig egyedülálló főműve, Az ember tragédiája - áll a közleményben.

Borítókép: Jankovics Marcell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában