Jubileum

2022.05.08. 07:00

A tánc költészete – fennállása 65. évfordulóját ünnepli a Duna Művészegyüttes

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásában működő társulat, amely kulcsszerepet játszik a nemzeti identitás őrzésében, május 18-án a Nemzeti Táncszínházban nagyszabású gálaesttel ünnepel. Bába Szilvia ügyvezetőt kérdeztük.

Balázs D. Attila

Mire számíthat a közönség az ünnepi előadáson? 
Jubileumi műsorunk méltó módon kíván emlékezni azokra, akik életet, nevet, identitást, senki mással össze nem téveszthető művészi arculatot, egyéniséget adtak a Duna Művészegyüttesnek. Nemcsak a Juhász Zsolt művészeti vezető, koreográfus nevével fémjelzett, az elmúlt évtizedben született darabokból, hanem a korábbi neves művészeti vezetők, Mosóczi István, Erdélyi Tibor és Mucsi János koreográfiáiból is válogatunk, továbbá több zenészkolléga is – köztük Ferenczi György, ifj. Csoóri Sándor, Pál István Szalonna – színpadra lép a sok meglepetést tartogató műsorban. 
 Az eltelt évtizedekben mi változott, mi jellemzi ma a társulatot? 
 Az alapítók elképzelései szerint a fő feladat a Belügyminisztérium személyi állománya és családtagjai kulturális igényeinek kielégítése, ízlésének fejlesztése, valamint a fegyveres erők egységének előmozdítása és a BM tömegkapcsolatainak szélesítése volt. Közben kialakult egy művészeti koncepció is: mindent kifejezni a tánccal, és ez a tánc nem csak néptánc lehet. A társulat 65 éve folyamatosan keresi a helyét a kortárs színpadi megfogalmazás és a hagyományos folk­lór között egyensúlyozva, de az alapvetés ugyanaz maradt: élni a hagyománnyal, minden érzékszervre hatni, költészetet alkotni a néptáncból a színpadon, szellemileg is megmozgatni a nézőket. A Duna Művész­együttes alapítása óta értékteremtő, kiemelt szerepet játszik a nemzeti identitás kialakításában, megőrzésében. 
2013 óta dolgozik az együttessel művészeti és operatív igazgatóként, majd az utóbbi években ügyvezetőként. Mire a legbüszkébb? 
Tizenöt premierünk és több mint ezer előadásunk volt Budapesten és a Kárpát-medencében, többször eljutottunk külföldre is. Nem túlzás azt állítani, hogy az együttes a létrehozása óta nem élt meg olyan jelentős fejlesztéseket, mint az elmúlt két-három évben. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak köszönhetően új, saját igényeinkre szabott székházba költöztünk, megvalósulhatott az előadásokat segítő audiovizuális és informatikai eszközök beszerzése, a jelmezek felújítása, a kellékek cseréje, továbbá a vendégszereplésekhez autóbuszt és teherautót is vásároltunk a társulatnak. 
 


Borítókép forrása: Duna Művészegyüttes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában