Ünnep

2022.04.08. 14:00

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt fél 11-kor az esztergomi bazilikában, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke délelőtt 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutat be szentmisét - tudatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.
   

Azt írták: 

a virágvasárnap elnevezés a latin "Dominica palmarum", vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.
   

A templom előtt összegyűlő hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.
   

A virágvasárnapi szertartáson már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, "elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja" - olvasható az MKPK közleményében.

Borítókép: Barkaköteget tartanak kezükben népviseletbe öltözött fiatal lányok a virágvasárnapi barkaszentelésen a debreceni Déri téren 2019. április 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában