Mindent a csángó muzsikáról

2022.04.19. 15:20

Fókuszban a moldvai népzene a Hagyományok Házában

Moldvai népzene Budapesten címmel rendez konferenciát a Hagyományok Háza április 22-én, pénteken. A rendezvényen a témában jártas szakemberek avatnak be a Kárpátok keleti lejtőin túl élő moldvai csángók muzsikájának világába, és vitatják meg annak a táncházmozgalomban betöltött szerepét.

Az egész napos konferencia programjában előadások, pódiumbeszélgetések szerepelnek, a napot moldvai örömzene és folkkocsma zárja – olvasható a Moldvai népzene Budapesten című szimpoziumnak otthont adó Hagyományok Háza honlapján. 

 A magyar népzenéről számos konferenciát rendeztek, de e tudományos események sorában a moldvai népzene témája különleges színfoltnak számít. A moldvai népzene táncházi szerepéhez nagyon eltérő vélekedések társulnak. Szeretnénk felpezsdíteni a néprajz- és népzenekutatók, táncházzenészek, népzenetanárok és táncházasok párbeszédét a vitás kérdésekben. Ehhez a Hagyományok Házában már kipróbált, újszerű és interaktív konferencia-módszereket is használunk. 

–fogalmazta meg a rendezvény célját Varga Máté, a Hagyományok Háza folklór osztályának vezetője. 

A színházteremben sorra kerülő előadásokat, pódiumbeszélgetéseket a témában jártas népzene-, néprajzkutatók, gyakorló táncházzenészek, valamint a a moldvai csángóság köréből származó szakemberek tartják, de a hallgatóságnak is lesz lehetősége bekapcsolódni. 

 A januári alkalmazott néprajzi konferencia tapasztalatai alapján viszont minden jelenlévőt be kívánunk vonni a közös munkába, így más tanácskozási formákat is használunk: például a minden véleménynek helyet adó World-Café módszerrel szeretnénk megismerni és közkinccsé tenni a témához kapcsolódó eltérő álláspontokat. A délutáni programban különböző pódiumbeszélgetéseknek adunk teret, ahol a kiemelt szakértők mellett a hallgatóság is megoszthatja egymással gondolatait. Természetesen a népzene is átszövi a tanácskozást, a megnyitón, a kávészünetekben és az esti örömzene (jam session) és folkkocsma során különböző hangszerfelállásban játszanak ismert zenészek. 

–közölte Varga Máté. 
A Moldvai népzene Budapesten című konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az érdeklődők a meghívott előadók névsorát, a részletes programot a Hagyományok Háza honlapján, ide kattintva találják meg.  

Borítóképünk illusztráció ( Váradi Levente fotója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában