Programok

2022.02.01. 10:00

A táncházmozgalom ünneplésével indul az MMA MMKI tavaszi programsorozata

A jubiláló táncházmozgalmat ünneplő eseménnyel indul a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) tavaszi programsorozata, amelynek rendezvényei között lesz számos konferencia és folytatódik az építészeti beszélgetéssorozat is.

Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója az intézet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy 1972-ben indult útjára a táncházmozgalom. Az évforduló kapcsán ebben a félévben egymást fogják érni a rendezvények a különböző helyszíneken - emelte ki, hozzátéve, hogy a kutatóintézet 2022. évi rendezvényeit is egy évfordulós esemény, az 50 éves a magyarországi táncházmozgalom című konferencia nyitja meg szerdán a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

Mint hangsúlyozta, 

a táncházmozgalom nem halott, hanem élő, hiszen kiváló fiatal művészek foglalkoznak vele, a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Kocsis Miklós a tavaszi programokat sorolva elmondta, hogy az MMA MMKI március 2-án Az utolsó garabonciások II - A Magyar ellenkultúra (1958-1996) címmel szervez konferenciát a Pesti Vigadóban. Április 25-én Befejezetlen múlt - Eszmetörténeti konferencia a XIX és XX. század fordulójáról és ami belőle következett címmel rendeznek tudományos találkozót. Május 2-3-án folytatódik A művészet közege című konferencia, majd május 16-én a II. világháború kulturális reprezentációja címmel indul konferenciasorozat.

Immár ötödik alkalommal hirdeti meg a MMA MMKI azt a művészeti ösztöndíjprogramot, amelynek keretében ezúttal is 100, 18 és 50 év közötti művész kaphat támogatást. 

Az ösztöndíjra február 7. és március 21. között online lehet jelentkezni. Az alkotók építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriákban nyújthatnak be pályázatokat. A nyertesek három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra jogosultak - hangsúlyozta a kutatóintézet igazgatója.

Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa elmondta, hogy idén is folytatódik építészeti tematikájú beszélgetéssorozatuk. Az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet III. szemeszterében arra a kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy létezik-e ma vidéki építészet és ha igen, annak melyek a legfontosabb jellemzői. Az első beszélgetést csütörtökön, az utolsót pedig május 5-én tartják.

Bővebb információk kutatóintézet programjairól a www.mma-mmki.hu weboldalon találhatók.

Borítókép: táncház a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület közös szervezésében megrendezett XXIV. Csángó bálon a Millenáris Park B épületében 2020. február 22-én (Mohai Balázs/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában