Európai Moziéjszaka

2021.12.04. 10:15

Premier előtt vetítik hazánkban az Oscar-díjra nevezett lengyel filmet

Jan P. Matuszynski rendező kommunista Lengyelországban játszódó filmjét a főszerepet alakító Tomasz Zietek jelenlétében vetítik.

Az Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című lengyel történelmi drámát premier előtt láthatja a magyar közönség az Európai Moziéjszakán, december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Jan P. Matuszynski rendező kommunista Lengyelországban játszódó filmjét, a főszerepet alakító Tomasz Zietek jelenlétében vetítik.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Nem hagytak nyomokat, vagyis Zeby nie bylo sladów története 1983-ban játszódik Lengyelországban. Habár a kommunista kormányzat által 1981-ben bevezetett hadiállapotot, amelynek célja az egyre erősödő ellenzéki mozgalom, a Szolidaritás háttérbe szorítása volt, már felfüggesztették, a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Május 12-én egy rendőrjárőr letartóztatja és megveri Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát.

Grzegorz 2 napi szenvedés után belehal sérüléseibe. A halálos verés egyetlen szemtanúja a fiú barátja, Jurek Popiel, aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért.

Kezdetben az államapparátus lekicsinyli az ügyet, ám amikor Grzegorz temetésén több mint 20 ezres tömeg gyűlik össze, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák Jurek tanúskodását a bíróság előtt.

Jurek Popielt Tomasz Zietek alakítja, aki Malgorzata Szumowskának Ezüst Medve-díjat hozó Test című alkotásból, valamint a Lángoló világ című második világháborús brit drámasorozatból ismerhet a közönség. Lengyel filmdíjra jelölték Piotr Domalewski Csendes éj és Jan Komasa Oscar-jelölt Corpus Christi című filmjében nyújtott alakításáért. Főszereplője A lengyel Hüakinkthos című 2021-es Netflix-filmnek, amely ugyancsak a kommunista Lengyelországban játszódik.

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen.

Az idei eseményen Budapest mellett Szolnokon és Miskolcon is lesznek vetítések. További információk az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában