Történelem

2021.11.06. 12:37

Új 1956-os online adatbázist tesz elérhetővé a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Új 1956-os adatbázist tesz online elérhetővé a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték:

a „Katonahőseink emlékezete” projektben a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.

A honlapon mindenki számára elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fénykép is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt „Magyarok – Fegyverek” című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról – jegyezték meg.

Az „56 egykor és ma” fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal „virtuális időutazásra” is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában