Magyar Állami Operaház

2021.11.16. 10:18

Élőben, ingyenesen közvetíti az OperaVision A képzelt beteget

A 2020 októberében bemutatott darab a pandémia miatt mindösszesen 4 alkalommal volt eddig látható.

Forrás: Facebook / Operaház

Fotó: Berecz Valter

Élőben, ingyenesen közvetíti A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című előadását pénteken a Magyar Állami Operaház az OperaVision internetes platformján.

Vajda János Bulgakov és Moliere művei nyomán született operájának ősbemutatója után egy évvel, a Magyar Állami Operaház az OperaVision internetes platformján élőben, ingyenesen közvetíti az előadást pénteken 20 órától.

Szabó Máté rendezésében, a premierhez hasonlóan Argant és Moliere-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett, Horti Lilla, Hanczár György, Bátori Éva, Rácz István és Biri Gergely lesznek. A keretjátékban feltűnő XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére Ókovács Szilveszter alakítja.

A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli.

A Mario és a varázsló, a Leonce és Léna és a Karnyóné után A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása Vajda János 4. operája, amelyet bemutatott a Magyar Állami Operaház. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző eredetileg Bulgakov művét szerette volna megzenésíteni, végül azonban alkotótársaival, Várady Szabolcs szövegíróval és Mátrai Diána Eszter dramaturggal a két színdarab kombinációja mellett döntött.

A hangsúlyt Moliere komédiájára helyezték, amelyet Vajda szinte teljes egészében megzenésített. Bulgakov drámájából XIV. Lajos francia király és Moliere párbeszédei kerültek át az operalibrettóba.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében A Francia Múzsa Szezonja részeként, 2020. októberében bemutatott darab a pandémia miatt mindösszesen 4 alkalommal volt eddig látható. A darab a pénteki közvetítést követően még november 21-én, 23-án és 27-én, illetve december 19-én látható az idei évadban élőben az Eiffel Műhelyházban.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű portálját, hogy népszerűsítse az opera műfaját.

Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott 17 ország 29 operatársulatával együttműködő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, illetve kapcsolódó anyagai segítésével hozzájárul az operák jobb megértéséhez is.

A Magyar Állami Operaház korábban Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, valamint Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című előadásait tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a www.operavision.eu címen elérhető felületen.

A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása 2022. május 19-ig nézhető vissza a nemzetközi portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában