Zajlanak az előkészületek

2021.10.12. 09:55

A környező országok is szerepet kaphatnak a 2023-as Színházi Olimpián

A kormánynak szándékában áll támogatni az olimpiát, így lehetőség nyílik a széles gondolkodásra a határon túli területek felé is.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila egy tematikus kerekasztal-beszélgetésen elmondta, a környező országok színházait is szeretnék megszólítani a 2023-as Színházi Olimpiával. Továbbá kiemelte, nagy eredményeket vár az esemény megrendezésétől, amelyet 2023 áprilisa és júniusa között terveznek megvalósítani.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, a program és az olimpia üzenete még érlelődik, de jó lenne, ha az úgymond csápok többek között Ausztria felé is átnyúlnának, hiszen szándékukban áll a környező országok színházait is megszólítani.

A 2023-as év különlegesnek ígérkezik, mivel 10 éves lesz a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó, valamint ekkor lesz Madách Imre születésének 200. évfordulója is.

A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó és a Színházi Olimpia közötti kapcsolatot Vidnyánszky Attila szerint a sokszínűség, a párbeszéd és a hídépítés jellemzi, nem feledve az egyedi hanghoz való ragaszkodást sem.

A kerekasztal-beszélgetésen az orosz Valerij Fokin színházi rendező többek között a 2019-es olimpia eredményeit foglalta össze, amíg a görög Teodórosz Terzopulosz rendező, a Színházi Olimpia alapítója a rendezvény létrejöttét, történetét és céljait ismertette.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Teodórosz Terzopuloszt, Valerij Fokint és Vidnyánszky Attilát.

A megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megvalósuló Színházi Olimpia terveit és előkészületeit.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. A rendezvény célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése. A fesztiválon a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről és a kortárs színházi tendenciákról.

Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek. Az előadásokon és a szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közötti kapcsolatépítésre, egymás kulturális tradíciójának megismerésére.

Az eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek, az elnevezés ellenére pedig nincsenek versenyelemek vagy díjak.

Teodórosz Terzopulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában