Tehetséges zenészek

2021.09.08. 11:30

Otthonról is nézhető online közvetítésen a nemzetközi gitárverseny

A megmérettetés díjazottjait egy 14 tagú szakmai zsűri választja ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nagy számú nemzetközi résztvevő miatt online rendezik meg a 3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált és Versenyt szeptemberben és októberben. Mivel a fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért a különböző fordulókhoz kapcsolódóan lesznek a koncertek is.

Az esemény online nyitókoncertjét szeptember 20-án a Zeneakadémiáról Marko Topcsij ukrán gitárművész adja, aki 2017-ben megnyerte a versenyt.

Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra egy virtuóz gypsy swing előadással. Ezzel folytatják az 1930-as évekhez kötődő Django Reinhardt hagyományát. Az Acoustic Guitar Magazine úgy fogalmazott Joscho Stephan művészetével kapcsolatban, hogy benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője. Miloslav Tadic és Vlatko Stefanovski, a Balkán két gitárkirálya továbbá közösen ad koncertet október 30-án. Érdemes megjegyezni, hogy a szerb-amerikai Miloslav Tadic, aki kiváló improvizációiról és kísérletezéseiről híres, a világ legnagyobb művészeivel koncertezett már együtt. A macedón Vlatko Stefanovski pedig elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, valamint jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről.

A nemzetközi gitárverseny első helyezettjét ötezer, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák. Ezenkívül a győztes egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra.

További részletek a rendezvény honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában