Hagyományok Háza

2021.07.04. 07:10

Csaknem 300 rendezvényt támogatott a Otthonról Haza Program

Befejeződött az Otthonról Haza Program, amelynek keretében 2018 januárjától 2021 március végéig 282 rendezvény zajlott le több mint száz településen mintegy 14 ezer látogató részvételével a Széchenyi2020 program részeként – hangzott el a Hagyományok Házában tartott keddi, projektzáró sajtótájékoztatón.

Tóth János, a Hagyományok Háza hálózatvezetője emlékeztetett: a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. projektje a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul.

Hozzátette: a projektidőszakban 282 program zajlott le több mint száz településen, mintegy 14 ezer látogató részvételével. A program 660 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított.

A program legfőbb célkitűzése a közösségteremtés volt, a néphagyomány erejével.

A hálózatépítés célja az, hogy elinduljanak jó gyakorlatok településeken. Szintén kitűzése volt a programnak, hogy a fiatalok szembesüljenek saját településeik értékeivel – mondta el Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatója.

A megvalósult programok között szerepeltek egyebek mellett a filmkészítésbe bevezető táborok, regionális értéknapok, népzenészeknek szóló mesterkurzusok, kulturális csereprogramok, valamint népmesemondó versenyek is. Mindezek mellett többek közt nemzeti kulturális és irodalmi értékek népszerűsítését szolgáló rendezvények, mentorprogramok és egy népmese-applikáció létrehozása is szerepelt a projektben – emlékeztettek a sajtótájékoztatón.

A rendezvények a hagyományőrzés, kultúraközvetítés, tudásátadás és határon túli együttműködés jegyében Magyarország vidéki helyszínein, néhány program pedig Szlovákia és Románia magyarlakta településein, valamint a pandémiakörülményekhez alkalmazkodva, virtuálisan zajlottak.

A projektről bővebb információk ITT találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában