ismét látogatható

2021.06.15. 07:07

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során.

Tihany, 2014. március 22. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j2), Korzenszky Richárd OSB perjel (j) és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j4) megtekintik I. András király sírját a felújított tihanyi bencés apátság átadási ünnepsége után, 2014. március 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során – közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.

Elmondta, hogy I. András király sírhelye közelében, az altemplomban feltételezhetően az apátság alapítójának vagy hozzátartozójának csontjaira bukkantak. A csontok DNS-vizsgálata jelenleg folyik, eredmény szeptemberre várható.

A feltárás eredményeként egy „középkori tér” jött létre, ahol egy eredeti sírgödör, valamint középkori padlómaradványok nyomai láthatók. Az áprilisban megkezdett munkálatok során előkerült egy 18. századi mellkereszt, valamint 16-17. századi lőszermaradványok, pénz, koporsószögek és bronz veretek. Az altemplom falában egy fülkét találtak, amely valószínűleg a sírra néző betekintő nyílás lehetett – tette hozzá.

Mint mondta, az évszázadok során sokakat temettek el az altemplomban, akiknek a megmaradt csontok alapján nem könnyű az azonosításuk, de a kor és a nem meghatározását követően annyi biztosan ki fog derülni, hogy az Árpád-ház valamely tagjának földi maradványai-e az összegyűjtött csontok.

Takács Ágoston emlékeztetett arra, hogy 1953-ban is végeztek itt ásatásokat, akkor elhelyeztek egy időkapszulát.

Az időkapszulaként elrejtett sörösüveget a hétfői rendezvényen feltörték, benne papírdarabokat találtak, ezeken az írás azonban nem volt olvasható.

A feltárás során fellelt, az 1953-ban végzett ásatások idején időkapszulaként elrejtett sörösüveg a feltörése után a tihanyi apátság Királykriptájának feltárásáról tartott sajtótájékoztatón az apátság látogatóközpontjában 2021. június 14-én.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte, hogy I. Andrást, a tihanyi apátság alapítóját 1060-ban helyezték örök nyugalomra a Királykriptában.

A csaknem ezer éves altemplomot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve tárták fel – tette hozzá.

Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus elmondta, hogy I. András (1015-1060) fia, Dávid (1053/1055-1094?) is itt van eltemetve.

Az 1953-as ásatások befejeztével a középhajóban elhelyeztek három ládát, ebben találtak most rá a vélhetően legkorábbi temetkezési maradványokra – jegyezte meg Mende Balázs Gusztáv.

Borítókép: Balog Zoltán, Korzenszky Richárd OSB perjel és Kontrát Károly megtekintik I. András király sírját a felújított tihanyi bencés apátság átadási ünnepsége után, 2014. március 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában