európa kulturális fővárosa

2021.05.29. 14:10

Nyolcvan filmet tűznek műsorra az első Magyar Mozgókép Fesztiválon

Egészen pontosan nyolcvannégy magyar filmet láthatnak a nézők az első Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között.

Veszprém, 2021. május 27. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa kormánybiztosa az elsõ Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. A rendezvényen, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között, nyolcvannégy filmet mutatnak be. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A rendezvény a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében valósul meg – közölte sajtótájékoztatóján Muszatics Péter programigazgató.

A 84 filmet öt kategóriában, nyolc helyszínen vetítik. Az első vetítés Varsics Péter rendező Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékának díszbemutatója lesz június 23-án este a veszprémi várban. A filmben többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

A programigazgató elmondta, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből négy premier –, öt tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik:

látható lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmje, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét.

A rendezvény záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Muszatics Péter hozzátette: az egykori veszprémi tévétalálkozó emlékére kiállítást szerveznek, valamint egy korabeli riportfilmmel emlékeznek a rendezvényre. Kiemelte, hogy 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt.

Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy

sokszínű kiegészítő események gazdagítják majd a kínálatot.

Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget. Jancsó Miklós Fényes szelek című filmjének veszprémi helyszíneit érinti majd egy szervezett séta és vetítenek egy portréfilmet is a rendezőről.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az eseményen emlékeztetett arra, hogy

az idén 120 éves a magyar film.

– Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt – fogalmazott Káel Csaba, aki hangsúlyozta, hogy a fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultatja fel.

– A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni,

a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni – fogalmazott Navracsics Tibor Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa a sajtótájékoztatón.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és csak védettségi igazolvánnyal látogatható – közölték a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában