utazás a tágabb hazában

2021.05.13. 08:32

Körberepít a Kárpát-medencén a Magyar Állami Népi Együttes online előadása

A társulat Kárpát-medence című antológiáját május 14-én, pénteken 20 órától láthatja a közönség a Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn részeként.

Forrás: Hagyományok Háza

„A Kárpát-medence antológia a nemzeti összetartozás éve, a százéves trianoni évforduló jegyében készült. Alapvető koncepciója, hogy minden politikai kataklizma ellenére mi, a magyarok a Kárpát-medencében összetartozunk” – fogalmaz Mihályi Gábor a Hagyományok Háza közleményében.

A Magyar Állami Népi Együttes vezetője örömét fejezi ki, hogy a száz éve meghúzott határok az utóbbi évtizedekben átjárhatóvá váltak, ugyanakkor kifejti: ez nem jelenti azt, ha egy magyar Kolozsvárra vagy Kassára látogat, ne fájna a szíve.

A koreográfus elmondja: az előadás másik üzenete az, hogy mi, magyarok a Kárpát-medencében együtt élő nemzetiségekkel is összetartozunk. „Az ezeréves Szent István-i Magyarország – a vérzivataros századok ellenére – egy kulturális egységet kovácsolt” – fogalmaz, hozzátéve, hogy ennek a kettős összetartozásnak a gondolatát osztják meg a nézőkkel, miközben a magyar nép és a nemzetiségek táncai és zenéi teszik sokszínűvé a bemutatót.

A szlovák táncok figurái is hasonlítanak a magyarra
Fotó: Hagyományok Háza

Mihályi Gábor szerint a darabot nézve bárki számára világossá válhat, hogy a több száz éves együttélés hatott egymás szokásaira, kultúrájára. „Ne feledjük, a híres erdélyi-felvidéki zenészeink jártak román, szlovák lakodalmakba, keresztelőkre is” – emlékeztet, megjegyezve, hogy például a Magyarpalatkai Banda a környék mintegy félszáz falujában muzsikált. De nemcsak a zene, a táncok is sokban hasonlítanak egymásra, teszi hozzá a felvidéki szlovák csárdás figuráját említve példaként, amely nagyban hasonlít a magyarra.

A produkcióról ide kattintva tudhat meg többet.

A Hagyományok Háza SzínpadOn című sorozatának eléréséről pedig ide kattintva tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában