siker

2021.05.25. 12:30

Kanadában díjazták a Magyar Golgota című tévéfilmet

A kanadai Cinematography Awards nemzetközi fesztiválon nyerte el a legjobb film díjat a Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) című tévéfilm, amely a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Pozsgai Zsolt rendezésében – közölte az Aradi Kamaraszínház.

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott a koronavírus-világjárvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasladányban.

A Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt filmje Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket, az aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát.

A Magyar Golgota végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

További két nemzetközi seregszemle, a New York-i Oniros Film Awards és a Los Angeles-i Hollywood Venus Awards is döntőbe juttatta az alkotást, az eredmény júniusban várható. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra.

A díjazott film alapjául szolgáló, azonos című színházi előadást az Aradi Kamaraszínház 2018-ban mutatta be szintén Pozsgai Zsolt rendezésében, aki a dráma szerzője is.

A tervek szerint a tévéfilm díszbemutatóját Aradon tartják október 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában