ingyenes

2021.04.21. 13:55

Szombaton jubileumi online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar

Aaron Copland és Antonín Dvorák művei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar 75. jubileumi online koncertjén.

A hangversenyen Copland Appalachian Spring (Tavasz az Appalache-hegységben) című művét Daniel Boico, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere dirigálja, Dvorák IX. szimfóniáját pedig a kétszeres Grammy-díjas Charles Dutoit, aki harmadik alkalommal vezényli a zenekart.

A koncert ingyenesen megtekinthető a MÁV Szimfonikusok YouTube-csatornáján – közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint írják, Varga László, a Magyar Államvasutak Rt. elnök-vezérigazgatója 1944 végén megkereste Szőke Tibort, az Állami Operaház fiatal karmesterét. Felkérte, hogy a MÁV támogatásával hozzon létre egy szimfonikus zenekart, amely rendszeresen utazik vidéki városokba, hogy a hangversenyek segítsék az ország szellemi újjáépítését. Szőke Tibor elfogadta a megbízást és megkezdte az új zenekar szervezését, így 1945 május 1-jén, az ünnepi felvonuláson már részt vett a fúvós zenekar. Ezt a napot tekintjük a zenekar születésnapjának.

Szőke Tibor munkájának köszönhetően a zenekar 1946 őszén bérleti hangversenysorozatot indított a Zeneakadémián, 1947 novemberében pedig Bécsben, a Musikverein Nagytermében vendégszerepelt Bartók és Kodály műveivel.

Az új zenekar rövid idő alatt az ország élvonalbeli zenekarai közé került. Jelenlegi művészeti vezetője Daniel Boico amerikai karmester, tiszteletbeli vendégkarmestere pedig Kobajasi Kenicsiró.

A zenekar növekvő nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy világhírű vendégművészek is felléptek budapesti hangversenyein, többek között Maxim Vengerov hegedűművész és olyan karmesterek, mint például Jesus Lopez Cobos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában