Filmajánló

2021.03.25. 14:35

A feltaláló című film erőt ad ezekben a nehéz időkben

A Béres-csepp atyjáról készült alkotást újra megnézheti péntek este a Duna Televízió csatornáján.

Forrás: Pannonia Entertainment

A Béres-csepp megalkotója, idősebb Béres József életében hosszú utat járt be, sok harcon és küzdelmen ment keresztül, de mindvégig kitartott a célja mellett, amely az emberek egészségének védelme, a gyógyítás volt. Ennek az elhivatottságnak és erőn felüli kitartásnak állít emléket Gyöngyössy Bence tavaly bemutatott filmje, A feltaláló. A megható jeleneteken keresztül a néző nemcsak a híres magyar feltaláló életútjába, hanem a nevével egybeforrott legendás készítmény, a Béres-csepp megszületésének történetébe is betekintést nyerhet.

Bár a film cselekménye a 60-70-es években játszódik, üzenete örök érvényű és mindannyiunk számára erőt adhat ebben a nehéz időszakban, amikor az egészségünk védelme, a hitünk megerősítése és az utolsó pillanatokig való kitartás mindennél fontosabb. Talán sosem voltak ennyire aktuálisak Béres József szavai, amelyek a filmben is felcsendülnek:

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.”

A feltaláló izgalmas, érzelmes, lebilincselő alkotás, amelyet időnként szatirikus humor fűszerez. A forgatókönyvet Béres Klára Cseppben az élet című könyve alapján a Balázs Béla-díjas alkotók, Gyöngyössy Bence, Petényi Katalin és Kabay Barna írták. A Béres Józsefet alakító, Jászai Mari-díjas Gáspár Tiboron kívül olyan kiváló színművészek is láthatók a filmben, mint Huszárik Kata, Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

A film március 26-án este 22 óra 20 perctől nézhető meg a Duna Televízió csatornáján. A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert idősebb Béres József kutató 15 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 86 éves korában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában